Dramaserie over Pim Fortuyn en Ad Melkert.

Vanaf vanavond te zien: de 5-delige serie Het jaar van Fortuyn. Het politieke establishment schrikt op van de stormachtige opkomst van de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger).

PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr), de belangrijkste kanshebber in de strijd om het Torentje, ziet hoe het politieke spel onder invloed van de eigenzinnige populist Fortuyn razendsnel verandert. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent.

Article continues after the ad

De snel stijgende populariteit van Fortuyn dwingt de gevestigde orde om krachtig stelling te nemen. De dramatische gebeurtenissen die hiervan het gevolg zijn, laten hun sporen na in de samenleving en het persoonlijk leven van de hoofdrolspelers.

De serie Het jaar van Fortuyn laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.

Een schokgolf door Nederland

Niks lijkt Ad Melkert in de weg te staan om het stokje over te nemen van minister-president Wim Kok. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg die ook in Nederland voelbaar is.

De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. In de verkiezingsstrijd die volgt, zien we hoe Fortuyn onder vuur komt te liggen als hij de islam een achterlijke cultuur noemt.

Lijst Pim Fortuyn

Fortuyn wordt uit de partij gezet en hij richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn. Ondertussen probeert Melkert de regie over de campagne terug te krijgen. Maar in zijn pogingen de juiste te strategie te vinden, wordt hij dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten. 

Naarmate de populariteit van Fortuyn groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger. Terwijl de gemoederen in het land steeds hoger oplopen, nadert de LPF in de peilingen de PvdA.

Vermoord

Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt Fortuyn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De woede die uitbreekt in het land keert zich tegen Melkert, die in het zicht van de eindstreep alles op alles zet om overeind te blijven.

Het jaar van Fortuyn, vanaf vrijdag 25 maart om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1 en NPO Plus en tot vrijdag 6 mei 2022 op NPO Start.

Foto's (c) AvroTros 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in