Maxine Peake is een van de Talking Heads
Maxine Peake is een van de Talking Heads

Ademloos kijken naar 12 Britse topacteurs.

Beklemmend, soms grappig, dan weer aangrijpend: de monologen van toneelschrijver Alan Bennett zijn beroemd. Maar hoe ze bij je binnenkomen, dát is aan de acteur.

Voor de nieuwe reeks Talking Heads schuiven onder andere Jodie Comer, Martin Freeman, Sarah Lancashire, Imelda Staunton, Lesley Manville, Kristin Scott Thomas (bijna onherkenbaar als Celia in The Hand of God) en Lucian Msamati voor de camera en spreken je rechtstreeks toe. Dit is Harriet Walter, die Soldiering On voor haar rekening neemt.

Article continues after the ad

In de monologen komen universele thema’s zoals schuldgevoelens, verdriet en eenzaamheid aan bod en het is echt drama op eenzame hoogte - zo intiem, zo herkenbaar.

Absolute aanrader, meer talent zul je de komende weken niet op de buis zien. Tamsin Greig (Belgravia) is Rosemary in Nights in the Garden of Spain. 

Vanaf morgen (23 december 2020) begint de 12-delige reeks op BBC First, om 22:00 uur met A Lady of Letters (met Imelda Staunton, de nieuwe Queen in het volgende seizoen van The Crown), gevolgd door An Ordinary Woman. Donderdag 24 december om 22:00 de Soldiering on monoloog. De reeks gaat verder op 30 december, met Her Big Chance.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in