Een verhaal over nooit teruggevonden Hollandse meesters.

De roof was er eentje om in te lijsten. Op St. Patricks Day 1990 in Boston wandelden twee mannen met nepsnorren en een politieuniform het Isabella Stewart Gardner Museum binnen. Om er 81 minuten later weer uit te lopen met dertien kunstschatten met een waarde van circa 500 miljoen.

Eigenlijk is dat alles wat je hoeft te weten over de nieuwe Netflix-docuserie This is a Robbery. Behalve dan misschien nog wat namen van gestolen kunstenaars: Rembrandt. Vermeer. Manet. Degas. En het feit dat de kunstwerken ook dertig jaar later nog niet gevonden zijn.

De serie biedt een intrigerende kijk op de kunstwereld en die van mensen die kunst graag stelen. Een van de beroemdste kunstrovers uit die tijd (geen zorgen, hij zat vast tijdens de roof in Boston) komt uitgebreid aan het woord over het hoe, wat en waarom.

Article continues after the ad

Puzzel je graag mee, dan heeft het programma ook nog echt iets te bieden. Er geldt nog steeds een beloning van tien miljoen (!) dollar voor wie de kraak weet op te lossen.

Of je zakt nog eens lekker achteruit en laat je meevoeren, dat kan ook gewoon.

Beeld: Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in