Ode aan Sonja Barend, die vandaag jarig is. Van harte! 

Vandaag viert BNNVARA de verjaardag van tv-icoon Sonja Barend. De Koningin van de Talkshow is jarig op de schrikkeldag en is 80 jaar geworden. Sonja durfde in haar talkshows alles te vragen: ze was kritisch, taboedoorbrekend en had een mening.

Als programmamaker is Sonja een belangrijke inspiratiebron geweest: veel van de huidige makers en presentatoren zijn schatplichtig aan haar. In de nacht van 29 februari op 1 maart brengt BNNVARA daarom een ode aan Sonja met de documentaire 'De Nacht van Sonja', gemaakt door programmamaker Hetty Nietsch.

Article continues after the ad

Hierin vertellen collega-presentatoren Eva Jinek, Fidan Ekiz, Sophie Hilbrand, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, Astrid Joosten, Ivo Niehe, Cornald Maas, Coen Verbraak, Sybrand Niessen en Paul Witteman een uur lang over wat Sonja voor hen en voor de Nederlandse televisie heeft betekend.

Na de documentaire zijn drie spraakmakende uitzendingen uit Sonja's oeuvre te zien: om 01.15 uur een aflevering van Sonja op zondag (op bezoek in een Brabantse parenclub, mei 1990), om 02.00 uur een uitzending van Barend & Witteman (na de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002), en om 02.30 uur een aflevering van Sonja op vrijdag (gesprekken over o.a. verliefdheid, smartlappen en werkloosheid, uit 1983). En deze klassieker uit 1987 willen we je ook niet onthouden. 

'De Nacht van Sonja' is op 29 februari vanaf 00.05 uur (dat is dus eigenlijk al 1 maart) te zien op NPO 1.

Foto's (c) Hollandse Hoogte, VARA

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in