Epische theatervoorstelling nu thuis te zien.

Het is een indrukwekkende marathon over immigratie en kolonialisme in drie delen, om drie avonden lang ademloos naar te kijken.

Met de voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ vertelt regisseur en artistiek leider van Het Nationale Theater Eric de Vroedt een persoonlijk verhaal.

Article continues after the ad

Hij baseerde het op de persoonlijke reis van zijn moeder en haar migratie van Nederlands-Indië naar Nederland.

Het is een verhaal over een levenslange worsteling met identiteit en de impact die dat op de familie heeft. Het monumentale theaterstuk, dat in totaal 3,5 uur duurt, wordt in drie delen uitgezonden bij AVROTROS op NPO 2.

Laat je via het verhaal van één vrouw en haar familie meenemen in de grote historische omwentelingen na de Tweede Wereldoorlog.

Dertien acteurs, waaronder Esther Scheldwacht, Bram Coopmans, Romana Vrede en Mark Rietman, spelen mee in deze megaproductie. 

In ‘De eeuw van mijn moeder’ draait het om het leven van Winnie de Willigen. Haar leven wordt getekend door de koloniale samenleving van Nederlands-Indië, waarin ze werd geboren, en haar migratie naar Nederland.

Als reactie op het lot van haar oma en moeder in het koloniale systeem streeft Winnie ernaar om ‘niet-Indisch’ te zijn. Terwijl haar zoon Ramses het verleden van zijn familie juist wil ontdekken, uitpluizen en onderzoeken. Wanneer blijkt dat zijn moeder niet lang meer te leven heeft probeert Ramses, een toonaangevende kunstenaar, haar leven te grijpen in een imposante kunstinstallatie. 

Eric de Vroedt is blij dat het theaterstuk door AVROTROS is geregistreerd. ‘Mijn moeder vond altijd dat ik ook films moest maken en uitgerekend bij dit project - een monument voor mijn moeder - wordt haar wens werkelijkheid.

Met de registratie is een tijdelijk theaterstuk nu voor altijd terug te kijken. De geschiedenis wordt vastgelegd, zoals we ook in de voorstelling de geschiedenis tonen.’

Uitzendschema

'De eeuw van mijn moeder' zie je op 6, 13 en 20 augustus 2021 om 22.10 uur op NPO 2. Na de uitzending op televisie zijn de drie delen terug te kijken.

Foto's (c) Sanne Peper 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in