Herman Finkers in heerlijke tragikomedie!

Mocht je 'm vorig jaar hebben gemist in de bioscoop (wat we ons kunnen voorstellen, qua coronabeperkingen) dan kun je De Beentjes van Sint Hildegard vanavond alsnog zien, om 20.35 uur bij Omroep Max op NPO 1.

Article continues after the ad

De Beentjes van Sint-Hildegard is het bioscoopdebuut van Herman Finkers. Hij herschreef het – van oorsprong Tsjechische – scenario van deze tragikomische film.

Het verhaal gaat over de veearts Jan (gespeeld door Finkers). Hij is al 35 jaar getrouwd met Gedda (Johanna ter Steege), die nogal van het regelen en de bemoeizorg is.

Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er nogal benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Wat de vraag opdringt: hoeveel liefde is teveel liefde?

De film trok meer dan 700.000 bezoekers in de bioscoop in het lastige jaar 2020, waarin de bioscoop soms maanden gesloten was of maar dertig bezoekers per zaal mocht toelaten. ‘De Beentjes’ werd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2020.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in