Als het aankomt op kwaliteit van leven.

'De son vivant' is een prachtig Frans drama met in de hoofdrol de grande dame van de Franse cinema Catherine Deneuve.

De film vertelt het verhaal van een moeder die zich, tegen beter weten in, vastbijt in het herstel van haar ongeneeslijk zieke zoon Benjamin (Benoît Magimel).

Article continues after the ad

Benjamin is een mislukte acteur die zijn dagen slijt als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld, wil hij dit eerst niet onderkennen, tot grote frustratie van zijn moeder Crystal (Catherine Deneuve). Zij wil alles wel doen om hem beter te maken.

Na wat omzwervingen en second opinions melden moeder en zoon zich bij de onorthodoxe kankerkliniek van dokter Eddé; een vriendelijke man die met behulp van muziek, vrolijke stropdassen en een bevlogen verplegingsteam zijn patiënten probeert te verzoenen met het onvermijdelijke.

In plaats van te blijven focussen op genezing, als dit er eigenlijk niet meer in zit, worden patiënten begeleid bij het loslaten van het leven, hoe moeilijk dat ook is. Over de periode van een jaar worden Benjamin en Crystal geholpen om, in alle rust, de naderende dood te accepteren en de losse eindjes van het verleden aan elkaar te knopen.

Regisseur Emmanuelle Bercot nam als uitgangspunt voor De son vivant de bestaande oncologieafdeling van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York, waar dokter Gabriel Sara werkt. Deze ontwapenende arts werd uiteindelijk zelfs gecast om dokter Eddé te spelen.

'De son vivant' draait vanaf vandaag in bioscopen en filmhuizen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in