Unieke beelden, heel Wuhan filmde (stiekem) mee.  

Hoe was het nu echt in Wuhan, eind 2019 en begin 2020? De wereldberoemde Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei heeft een documentaire uitgebracht over de lockdown in de stad Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar voor het eerst de kop op stak.

Ai Weiwei heeft de regie en productie van de 115 minuten lange documentaire vanuit ballingschap in Europa geleid. De beelden in ‘Coronation’ zijn gemaakt door ‘gewone burgers’. ‘We brengen ‘Coronation’, onze film over Wuhan, uit als een ode aan alle artsen en verplegers die tegen covid-19 vechten’, aldus Ai Weiwei.

Article continues after the ad

De film gaat over ‘het politieke spook van de Chinese staatscontrole van de eerste tot de laatste dag van de vergrendeling van Wuhan’, staat op de website over de film. In de film is de ‘bruut efficiënte, gemilitariseerde reactie’ van de Communistische Partij in China op het virus vastgelegd. En als je de beelden ziet, kijk je meteen toch een stuk milder naar onze Intelligente Lockdown en af en toe eens een mondkapje opzetten 😳😷

In een op vrijdag gepubliceerd interview in The New York Times zegt Ai Weiwei dat hij met de film heeft geprobeerd te weerspiegelen wat gewone Chinezen hebben doorgemaakt. Zijn team heeft voor de documentaire bijna 500 uur aan filmmateriaal doorgespit. Er zijn onder meer drone-opnames gebruikt, evenals beveiligingsbeelden van ziekenhuizen en video’s van medisch personeel dat patiënten behandelt. 'Coronation' is voor 5 euro te huur op Vimeo on Demand.

Openingsfoto (c) iStock, portretten (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in