Zangfeest met twee meezingconcerten.

De culturele sector heeft het afgelopen jaar beslist slagen gemaakt met interactief en online werken. Zoals de stichting PassieProjecten, die van de kersttijd een zangfeest maakt met twee meezingconcerten.

Het gaat om de traditionele uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach en een uitvoering van Brittens Ceremony of Carols voor een klein vrouwenkoor. De repetities voor beide concerten starten eind november.

Weihnachtsoratorium 

Op 28 november begint de Advent, een belangrijke periode in het kerkelijk jaar die loopt tot 6 januari, Driekoningen. Voor de één symboliseert deze periode een seizoensgebonden toenemend licht, voor de ander de geboorte van Christus.

Article continues after the ad

In deze toepasselijke tijd zal PassieProjecten weer het Weihnachtsoratorium van Bach gaan zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam. Tot nu toe was de uitvoering vlak voor Kerst. Toch start het Weihnachtsoratorium op Eerste Kerstdag en beschrijven de overige cantates vooral de dagen die daarná volgen.

Daarom wordt het Weihnachtsoratorium dit jaar uitgevoerd midden in de kersttijd, op 29 december, met speciale aandacht voor de cantates die over de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw gaan.

De stem-repetities vinden zowel live als via Zoom plaats. Bij je aanmelding kan je een keuze maken. Voorafgaand aan de repetities krijg je de Zoom-link en instructies toegestuurd. Je zorgt zelf voor de bladmuziek. Je kan ook komen luisteren naar de uitvoering van het Weihnachtsoratorium. Als kers op de taart kan je dan de koralen meezingen via Zoom.

Ceremony of Carols

Als je zin hebt om met een klein vrouwenkoor schitterende kerstmuziek te zingen, kan je vanaf 22 november meedoen aan het nieuwe project Ceremony of Carols.

Benjamin Britten schreef dit werk tijdens de oorlogsjaren op een boot. Tijdens de reis meerde de boot aan in Halifax, -Canadese kust- waar Britten een boek met middeleeuwse gedichten aantrof.

Hij koos teksten uit waarin het kerstverhaal ineens met de wapenen verbonden is! Dat werd Ceremony of Carols. Gloedvolle merkwaardige teksten. Felle stralende muziek. Oorspronkelijk alleen geschreven voor een jongenskoor en harp, is het intussen een geliefd stuk voor vrouwenkoren.

Ook Stichting PassieProjecten zal Ceremony of Carols uitvoeren met een vrouwenkoor, van minimaal 9 en maximaal 15 zelfstandig zingende deelnemers. Er zijn vijf live repetities op maandag- en vrijdagavonden in Driebergen vanaf 22 november.

Het plan is om Ceremony of Carols vervolgens twee keer uit te voeren: op 13 december in het Leendert Mees huis in Driebergen en op 27 december in de Dominicuskerk in Amsterdam. Je zorgt zelf voor de bladmuziek. Voor oefenmateriaal kan je contact opnemen met Stichting PassieProjecten.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in