Voor de lange zomeravonden: Vincents meesterwerk met reliëf.

Eindelijk een betaalbare Van Gogh voor aan de muur! Maar je moet 'm wel even zelf in elkaar zetten. Lego brengt een 3D set uit van Vincents Sterrennacht zodat je het schilderij met 2316 steentjes kunt nabouwen.

Het idee is van Truman Cheng (25) uit Hongkong. Die lanceerde zijn eigen ontwerp van het meesterwerk in 2021 via het platform Lego Ideas, waar fans ideeën voor nieuwe bouwsets kunnen inbrengen. ‘Het was een goede hersenkraker om met trucs en technieken het originele schilderij vast te leggen’, zegt Cheng in een persbericht van Lego.

Article continues after the ad

Lego heeft het ontwerp van Cheng verwerkt en brengt het 25 mei op de markt. Het bedrijf vindt dat de opvallende penseelstreken en kleurkeuze van de kunstenaar goed tot uiting komen. Volgens Lego brengt Cheng het beroemde beeld van de fonkelende sterren, betoverende maan en het slapende Provencaalse dorp op spectaculaire wijze tot leven. 

Trumans ontwerp was een meesterwerk op zich”, zegt Federico Begher, hoofd marketing. ,,Het laat zien hoeveel verschillende Lego-elementen en -technieken gebruikt konden worden om Van Goghs iconische schilderij na te bootsen.’'

Van Gogh schilderde De sterrennacht in juni 1889 tijdens zijn opname in een psychiatrische inrichting in de Franse Provence, nadat hij voor de tweede keer een zenuwinzinking had gekregen. Hij werd geïnspireerd door het uitzicht vanuit zijn kamer in een klooster in Saint-Rémy, waar hij twaalf maanden verbleef, tot kort voor zijn dood. Het schilderij is een van de beroemdste kunstwerken uit de kunstgeschiedenis. Het hangt in het Museum of Modern Art in New York, dat het schilderij in 1941 uit een privécollectie kocht. 

De Legoset kost € 170 en is vanaf 25 mei 2022 te koop, inclusief een poppetje van Vincent van Gogh met schildersezel.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in