'Wat me boeit is menselijke imperfectie.'

Jane Birkin draait al sinds de jaren zestig mee in de muziekscene, met haar zeer Franse murmelliedje. Ze werd een stijlicoon door haar 'boyfriend look' lang voor die term ingeburgerd raakte.

Article continues after the ad

En dan is er natuurlijk nog de Hermès Birkin, ook bekend als de bekendste tas ter wereld, die naar haar is genoemd.

De lockdown brengt Jane door in Parijs, met haar pandemiepuppy Bella, haar dochters volgen op Instagram en anoniem poëzie voorlezen aan wildvreemden. De afgelopen maanden leverden ook  een intiem album dat klinkt alsof je naast haar op de bank zit: 'Oh! Pardon tu dormais…' Op de plaat liedjes over liefde en verdriet, waaronder de dood van haar dochter Kate Barry.

"Het is bijna een dagboek van een plaat," zegt ze. "In een dagboek omschrijf je dingen zoals je die zelf ervaart en dat is waarschijnlijk net even wat dramatischer dan het in de realiteit ging. Maar je schrijft ook over dingen die mis gaan en dat is wat me zo boeit – menselijke imperfectie."

"We streven naar het volmaakte," zegt Birkin, hier in 2016 met dochters Charlotte Gainsbourg en Lou Doillon.. "Maar we zijn allemaal imperfect en we leven net zo goed. We eten, denken, hebben lief. Het ideaal en de werkelijkheid schuren enorm met elkaar, dat amuseert me. Ik wil zelf ook altijd alles graag volmaakt doen en kom mezelf daarin voortdurend tegen. Het afgelopen jaar is er eentje waarin ik het imperfecte in me volledig heb omarmd."

Foto's (c) Getty Images, Jane Birkin

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in