Home decor én design, wat een leuke combinatie!

Voor wie ruimte in of naast de Billy heeft: IKEA lanceert de Art Event collectie 2021. Het gaat hier om een limited kunstcollectie die tegelijkertijd functioneel en betaalbaar is. In deze collectie worden kunst en functioneel design gecombineerd en laat IKEA zien wat er gebeurt als de lijn tussen beide vervaagt.

Het Zweedse woonwarenhuis werkte voor deze editie samen met Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis en Stefan Marx. De tiendelige collectie is vanaf april verkrijgbaar in alle IKEA winkels.

Article continues after the ad

Het idee dat kunst enkel high-end is en design onderdeel is van de massacultuur, is niet meer van deze tijd, vinden ze in Zweden. In het verleden werd kunst gezien als iets waar je van een afstand naar keek in een museum. Die visie is aan het veranderen: veel kunstenaars werken ook als designer en maken gebruiksobjecten - en omgekeerd.

IKEA werkte voor deze editie samen met kunstenaars met verschillende achtergronden en uit verschillende delen van de wereld. Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokyo), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) en Stefan Marx (Berlijn).

De collectie bestaat uit tien meubelstukken die een eerbetoon zijn aan creativiteit in het dagelijks leven en het perspectief op alledaagse objecten uitdagen. Sabine Marcelis ontwierp lichtobjecten voor aan de muur, Daniel Arsham een klok, Gelchop een zak- en een tafellamp, Stefan Marx een vaas en een kleed en Humans since 1982 muurdecoraties.

IKEA Art wil kunst 'democratiseren' en toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen

Sinds 2015 werkt IKEA samen met artiesten van over de hele wereld om Art Event collecties te maken. Het doel hiervan is al jaren hetzelfde: kunst 'democratiseren' en toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Ook met deze zesde editie van de Art Event collectie wil IKEA kunst bij zo veel mogelijk mensen thuisbrengen, waarbij deze keer het vervagen van de lijn tussen kunst en functioneel design centraal staat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in