Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Igone de Jongh weg bij Het Nationale Ballet

Maar de prima ballerina is nog niet uitgedanst! Igone de Jongh, eerste solist van Nationale Ballet, neemt na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Na een indrukwekkende carrière die ze in 1996 begon bij Het Nationale Ballet in de laagste rang als adspirant, en waar ze in 2003 promoveerde tot...

Igone de Jongh weg bij Het Nationale Ballet

Maar de prima ballerina is nog niet uitgedanst!

Igone de Jongh, eerste solist van Nationale Ballet, neemt na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Na een indrukwekkende carrière die ze in 1996 begon bij Het Nationale Ballet in de laagste rang als adspirant, en waar ze in 2003 promoveerde tot de hoogste rang van eerste soliste, verlaat ze het gezelschap.

"Ik vertrek in mijn 24ste jaar bij Het Nationale Ballet, het mooiste gezelschap van de wereld," zegt Igone, moeder van een zoon met Mathieu Gremillet, relatie met Thijs Römer. "Het voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière."

"Mijn motivatie om mijzelf te blijven ontwikkelen als danseres en nog vele mooie rollen te kunnen blijven dansen buiten de context van een klassiek gezelschap heeft er voor gezorgd dat ik deze beslissing heb genomen," vervolgt Igone. "Het verlaten van het gezelschap gaat natuurlijk niet gepaard zonder intense emoties. Ik zal veel collega’s - voor en achter de schermen - enorm gaan missen. Dankbaarheid voor alles wat zij voor mij betekend hebben, is een understatement voor wat ik voor ze voel."

"Igone is een heel bijzondere danseres en in ons land verreweg de bekendste ballerina van haar generatie," zegt Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet. "Na Alexandra Radius is er geen Nederlandse ballerina meer geweest die én de absolute ballettop heeft bereikt én bekend is in heel Nederland. Gedurende haar indrukwekkende carrière is ze uitgegroeid tot een ware balletster die alle grote rollen in het ballet heeft gedanst. Daarnaast is ze de muze van Hans van Manen."


Igone’s laatste voorstellingen 

De Jongh danst tot aan haar afscheid nog een aantal voorstellingen bij Het Nationale Ballet, zoals het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet op dinsdag 10 september en alle voorstellingen van Best of Balanchine III in september. Haar laatste drie voorstellingen danst ze de rol van Julia in Romeo en Julia.

Foto's © Nouveau, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in