Voor één keer in Nederland te zien!

Het aanbod aan bijzondere exposities is momenteel bijzonder rijk en dit is er eentje in de buitencategorie. Nog te zien tot en met 9 januari 2022...

... de uitmuntende collectie (zelf)portretten van de National Portrait Gallery, die tijdelijk van Londen naar Leeuwarden is verhuisd. 

Article continues after the ad

Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas.

Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai.

Aan de hand van meer dan 100 meesterwerken, verspreid over zes zalen, onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. Dankzij een grote renovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor één keer in Nederland te zien.

Audiotour

De tentoonstelling gaat nog meer voor je leven met de audiotour. Hierin neemt schrijver, programmamaker en politicoloog Splinter Chabot je mee langs veertien levensverhalen van de voorvechters en rebellen die verscholen zijn in de tentoonstelling.

Zoals dat van de verpleegster Mary Seacole, een van de beroemdste zwarte, Britse vrouwen van de 19de eeuw die vervolgens in vergetelheid raakte. Of dat van bokser Frank Bruno, die zich opbokste tot wereldkampioen maar daarna publiek verguisd werd nadat hij psychiatrische problemen kreeg.

Of denk aan de 20ste-eeuwse kunstenaar Gluck, die als Hannah geboren werd maar later zonder gender als schilder door het leven ging, ver voordat dit maatschappelijk bespreekbaar werd. De audiotour kost € 1,50 en is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar.

Tickets via het Fries Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in