Een verhaal uit de Decamerone, John William Waterhouse (1916)
Een verhaal uit de Decamerone, John William Waterhouse (1916)

Het 14de eeuwse meesterwerk staat op elke Corona Leeslijst.

Trending op Twitter, kersverse stokoude bestseller in Italiaanse literatuur – wat is er in vredesnaam aan de hand met de klassieker van Giovanni Boccaccio?

 Lisabetta en haar pot basilicum (1867), William Holman Hunt

Article continues after the ad

Nou, zoals heel veel mensen massaal Contagion, Outbreak en andere films en series over besmettelijke virussen aan het streamen zijn vanwege de corona-context, is voor anderen Decamerone een feestje van herkenning, boordevol spot en humor en hier en daar een vleugje erotiek.

Het banket in het dennenbos (1482-1483) het derde werk van Sandro Botticelli naar de achtste vertelling in de Decamerone

Het meesterwerk uit 1353 gaat over een groep jonge Florentijnen die de stad uitvlucht en veertien dagen in een verlaten villa doorbrengt in de hoop zo te ontkomen aan de pest die destijds een verwoestend spoor door Europa trok en alleen al in Florence de helft van de bevolking het leven kostte.

Dit schilderij heet Griselda wordt verstoten (Spalliera Panels ca. 1494) en is geïnspireerd op het laatste verhaal uit de Decamarone. 

De personages – zeven vrouwen en drie mannen – vertellen elkaar verhalen om de tijd te doden en het boek is een raamvertelling van die honderd verhalen. Een soort '1001 nacht' dus, maar dan met een vleugje, euh, pest. En tevens een stokoude survivalgids, om mentaal en fysiek een nare epidemie te doorstaan. Voor wie méér wil: De Pest van Camus relativeert ook veel van de huidige toestanden. 

Er wordt momenteel uitbundig de Decamerone geciteerd, zo is dat verdraaide coronavirus uiteindelijk nog leerzaam ook.

Foto's (c) WikiMedia / Wiki/Commons

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in