Acht afleveringen raadsels en handenwringen.

Misschien dat je meteen afhaakt bij woordje horror, maar Archive 81 is huiveren voor volwassenen. De serie staat al een tijdje live op Netflix en is een onontdekte schat voor wie van 'spannend' houdt.

Waar gaat het over?

Filmarchivaris Dan Turner (Mamoudou Athie) ontmoet Virgil Davenport (Martin Donovan), een zakenman die hem een voorstel doet. Of hij voor heel veel geld een deels verbrand archief van videotapes uit 1994 kan restaureren en digitaliseren. De restauratie vindt plaats in een in de bossen gelegen oud hoofdkantoor van het bedrijf van Davenport, een unheimisch labyrint dat zelf ook weer veel geheimen verbergt.

Het videomateriaal werd geschoten door Melody Pendras (Dina Shihabi), die in 1994 een documentaire over de bewoners van het appartementengebouw ‘The Visser’ probeerde te maken, dat in datzelfde jaar tot op de grond toe afbrandde.

Article continues after the ad

Turner begint zich langzaam door het materiaal te werken, een soort audiovisueel dagboek van Melody, waarna we haar verhaal in een combinatie van heerlijk onheilspellende jaren 90-videokwaliteit en flashbacks terugzien. Ze blijkt onderzoek te hebben gedaan naar een rare sekte.

De moeite waard?

Het is een serie die de spanning er perfect inhoudt. Denk je net een raadsel te hebben gekraakt, komt er een nieuw mysterie langs.

En als je even achterover leunt, kun je er op rekenen dat je twee minuten later alweer een 'Wat gebeurt hier?!' moment hebt. Kortom, aanrader. Al zouden we 'm niet vlak voor het naar bed gaan bingen.  

Foto's (c) Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in