Indiase satire gaat vandaag in première op Netflix.

Netflix maakt die avondklok net wat minder vervelend, met alweer een geweldige eigen productie. Het gaat om The White Tiger, een zwarte komedie over het Indiase kastesysteem, die je buitengewoon ongemakkelijk kan maken. Als je van Parasite hebt genoten, ga je deze film ook geweldig vinden.

Article continues after the ad

The White Tiger is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Aravind Adiga, waarmee die de Booker Prize won. Indiase Balram (gespeeld door Adarsh Gourav) is een intelligente plattelandsjongen. Iets dat wordt opgemerkt op school. Als enige in de klas weet hij de Engelse zinnen die op het bord geschreven staan voor te lezen. Het biedt hem de kans op een betere toekomst. Ver weg van zijn geboortegrond leren, studeren, ontsnappen aan de armoede.

Hij wordt zelfs vergeleken met een zeldzame witte tijger, die eens per generatie voorkomt. Zijn familie denkt er echter anders over. Aan een lerend kind hebben ze niets. Een werkend kind daarentegen levert geld op, hier en nu, waar de situatie vaak nijpend is.

Balram is slim, sluw en soms ronduit leep en leeft volgens de instelling dat als je iets wilt bereiken, je dat op eigen kracht moet doen. Waarbij je niet iedereen te vriend kunt houden en soms mensen moet gebruiken om zelf verder te komen. Mooi gemaakt, slim verteld en met een fijne hoofdpersoon die vele facetten heeft (ook een heerlijke gluiperige!).

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in