De Amerikaanse acteur Bill Paxton is op 61-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zaterdag aan de gevolgen van complicaties van een operatie, zo heeft zijn familie laten weten in een verklaring.

Lees ook: Video: een ode aan de mensen die ons in 2016 ontvallen zijn

Aliens en tornado's
Bill Paxton speelde vier decennia lang talloze rollen, waaronder een rol in Titanic (1997), maar was ook te zien in Aliens (1986) en de tornadofilm Twister (1996) van de Nederlandse regisseur Jan de Bont. Paxton speelde in tientallen films en televisieseries. Hij werd onder andere voor enkele rollen genomineerd voor een Golden Globe en een Emmy.

Triest
Zijn laatste rol was voor de serie Training Day van de Amerikaanse zender CBS. Naast acteur was hij regisseur. Paxton laat een echtgenote en twee kinderen na. “We zijn diep bedroefd dat Bill is overleden als gevolg van complicaties van een operatie”, melden de nabestaanden. “Bill had een passie voor kunst die iedereen kon voelen. Zijn warmte en onvermoeibare energie waren niet te ontkennen.”

Article continues after the ad

Schok in filmland
De dood van Paxton heeft veel collega's geschokt. In diverse media tonen ze hun respect voor de acteur, die zaterdag overleed aan de gevolgen van complicaties na een operatie. "Ik moet nog bijkomen van het nieuws, proberen het te bevatten. Bill laat zo'n leegte achter", reageert Titanic-regisseur James Cameron. "Hij en ik waren 36 jaar lang goede vrienden, sinds we elkaar ontmoetten op de set van een Roger Corman ultra-low budget film. We herkenden meteen de creatieve vonk in elkaar en werden snel vrienden. Wat volgde was 36 jaar van het maken van films samen, het helpen ontwikkelen van elkaars projecten, samen duiktrips maken, elkaars kinderen zien opgroeien, zelfs samen duiken naar het wrak van de Titanic in Russische onderzeeërs", schrijft hij in een verklaring aan Vanity Fair.

'Rest in peace...'
"Kapot. #RIPBillPaxton, een groot talent & geest. Zijn passie droeg veel bij aan Apollo 13 en zijn werk. We gaan je enorm missen Bill", twittert Apollo 13-regisseur Ron Howard. Ook Tom Hanks staat op Twitter stil bij de dood van de acteur: "Bill Paxton was gewoon een geweldige man. Een prachtige man..." Collega's Charlize Theron en Jamie Lee Curtis leven mee met de nabestaanden. "Je was een geweldige vriend voor me, Bill. En een van de fijnste acteurs om de filmset mee te delen. Ik leef mee met de familie van Bill Paxton", schrijft Theron in haar tweet. Curtis twittert: "Neeee. Bil Paxton is niet meer. Zo'n grappig, getalenteerd en lief mens. Mijn liefde en steun voor Louise, kinderen en familie."

Paxton's meest gedenkwaardige rollen op een rij: