Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe vier jij midzomer 2022?

Alles over de zonnewende! Het is onvoorstelbaar met juli en augustus nog voor de boeg, maar het is vandaag alweer de langste dag: vanaf morgen is er elke dag iets minder daglicht, richting 21 december. Dát is nog ver weg, dus laten we genieten van het officiële begin van de zomer en er wat moois ...

Hoe vier jij midzomer 2022?

Alles over de zonnewende!

Het is onvoorstelbaar met juli en augustus nog voor de boeg, maar het is vandaag alweer de langste dag: vanaf morgen is er elke dag iets minder daglicht, richting 21 december. Dát is nog ver weg, dus laten we genieten van het officiële begin van de zomer en er wat moois van maken. 

Hoe zit het met die langste dag?

Het verschijnsel wordt veroorzaakt doordat de noord-zuid-as van de aarde in een hoek van 23,4 graden richting de zon helt. Door die schuine stand krijgen verschillende regio’s gedurende de jaarlijkse baan van de aarde om de zon steeds een verschillende hoeveelheid zonlicht.

Tijdens de zonnewende in juni staat de Noordpool meer naar de zon gericht dan op welke andere dag van het jaar dan ook. Dat betekent dat het noordelijk halfrond tijdens de zomerzonnewende de langste dag en de kortste nacht van het jaar beleeft. Hoewel het voelt alsof de zomer nog voor de deur staat, is er in werkelijkheid dus vanaf 22 juni elke dag een beetje minder daglicht en begint de avond steeds iets vroeger.

Midzomer is een ijkpunt in veel culturen. Duizenden jaren geleden vierden Egyptenaren, Inca's, Kelten, Germanen, Saksen, Scandi's en Euraziërs assorti de solstice al met feestelijke bijeenkomsten, eten, drank en ceremonies.

Op Stonehenge, de bekendste midzomerlocatie, mag dit jaar weer publiek zijn bij de zonsopkomst.

Je kunt 'm ook lekker vanuit je bed live streamen als je geen zin hebt tussen de zelfverklaarde druïden te staan.

Midzomer wordt het uitbundigst gevierd in Scandinavië. Vooral Zweden is 'midsommar' een begrip. Overal staan versierde meibomen en vrouwen en meisjes dragen bloemenkransen en soms klederdracht. 

Normaal gesproken zijn er zijn feestjes (ook dit jaar gelden er - zucht - coronabeperkingen) met accordeon- en gitaarmuziek waarbij 'Små grodorna’ (Kleine kikkers) wordt gezongen en kruidendrankjes dan wel schnapps en wodka achterover worden geslagen.

Midsommar is vooral een moment waarop vrienden en familie samenkomen. Niets belet je om een beetje mee te doen met ingelegde haring (sill), zalm, nieuwe aardappelen met bieslook en zure room en lekkere verse aardbeien met room. Fijne langste dag!

Foto's (c) iStock, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in