Alles over de zonnewende!

Het is onvoorstelbaar, maar morgen is het 21 juni, de langste dag van het jaar (voor puristen: oké, het is eigenlijk vandaag, vanwege het schrikkeljaar, maar we houden voor het gemak even de traditionele 21ste aan).

Article continues after the ad

Het verschijnsel wordt veroorzaakt door dat de noord-zuid-as van de aarde in een hoek van 23,4 graden richting de zon helt. Door die schuine stand krijgen verschillende regio’s gedurende de jaarlijkse baan van de aarde om de zon steeds een verschillende hoeveelheid zonlicht.

Tijdens de zonnewende in juni staat de Noordpool meer naar de zon gericht dan op welke andere dag van het jaar dan ook. Dat betekent dat het noordelijk halfrond tijdens de zomerzonnewende de langste en de kortste nacht van het jaar beleeft. Hoewel het voelt alsof de zomer nog voor de deur staat, is er in werkelijkheid dus vanaf 22 juni elke dag een beetje minder daglicht en begint de avond steeds iets vroeger.

Midzomer is een ijkpunt in veel culturen, duizenden jaren geleden vierden Egyptenaren, Inca's, Kelten, Germanen, Saksen, Scandi's en Euraziërs assorti de solstice al met feestelijke bijeenkomsten, eten, drank en ceremonies.

Op Stonehenge, de bekendste midzomerlocatie, is dit jaar geen druïde of liefhebber welkom, het hele terrein is afgesloten in verband met de corona, maar als alternatief is de zonsopkomst morgen live te streamen.

Midzomer wordt het uitbundigst gevierd in Scandinavië. Vooral Zweden is 'midsommar' een begrip. Overal staan versierde meibomen en vrouwen en meisjes dragen bloemenkransen en soms klederdracht. 

Normaal gesproken zijn er zijn feestjes (dit jaar gelden er - zucht - coronabeperkingen) met accordeon- en gitaarmuziek waarbij 'Små grodorna’ (Kleine kikkers) wordt gezongen en kruidendrankjes dan wel schnapps em  wodka achterover worden geslagen.

Midsommar is vooral een moment waarop vrienden en familie samenkomen. Niets belet je om een beetje mee te doen met ingelegde haring (sill), zalm, nieuwe aardappelen met bieslook en zure room en  de eerste aardbeien van het jaar. Fijne langste dag!

Foto's (c) iStock, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in