Geweldig nieuws: na maanden van geruchten is het sinds afgelopen week toch echt officieel, filmmaatschappij NBCUniversal heeft bevestigd dat er een Downton Abbey-film komt.

Dat het zou gaan gebeuren, zal voor de fans geen verrassing zijn. Er gingen al maanden geruchten, die steeds sterker werden. Michael Edelstein, president van de NBCUniversal International Studios, heeft bekendgemaakt dat de opnames hoogstwaarschijnlijk begin 2018 van start gaan.

'Allerlei gesprekken'
Eerder deze maand vertelde actrice Lily James, die de rol van Rose Aldridge speelde, dat er "zeker geruchten en allerlei gesprekken de ronde deden." Toen haar op de rode loper werd gevraagd of die gesprekken gingen over een eventuele film, antwoordde ze met een ontwijkend: "Misschien." En liep ze snel verder.

Lily James

Article continues after the ad

Groen licht
In een interview met The Guardian verklapte de schrijver van de serie, Julian Fellowes (voluit: Baron Fellowes van West Stafford), "dat het heel waarschijnlijk was dat er een film zou komen." Maar hij noemde ook een groot obstakel. "We wachten nog op groen licht van de studio," zei hij, "en daar komt nog bij dat het ook rond moet komen met de cast - vergeleken met andere series, werken wij met heel veel acteurs. En de film moet absoluut 'Downton-esque' worden. Ik weet dat de cast achter het maken van de film staat en dat we er ook een groot publiek een plezier mee doen."

Lees ook: Heerlijk! 'Filmversie van Downton Abbey in de maak'

Door waar we gebleven waren
Volgens dagblad de Sun heeft Fellowes zijn script voor de film inmiddels afgerond. "Het wordt het vervolg op het verhaal waar we gebleven zijn met de serie", antwoordde hij op de vraag in welke periode de film zich zal afspelen. "Als dank aan de kijkers dat ze alle seizoenen hebben gekeken. Ik wil de verhaallijn ook op die manier aanhouden, omdat we sommige actrices destijds ook ouder hebben gecast dan zij in de serie daadwerkelijk zijn: zodat ze nog gespeeld konden worden door dezelfde vrouwen áls de serie een hit zou worden."

 Mary Dockery

'Meegroeien in hun rol'
En dat werd het. Fellowes: "Nu hebben deze actrices in het echt ook ongeveer de leeftijd van hun personages. Bijvoorbeeld Mary Dockery (Lady Mary Crawley in de serie) was 31 jaar en haar personage 33, dus qua leeftijd gaan ze nu gelijk op en daar wil ik niet te veel van afwijken. Ik denk dat het bijdraagt aan de geloofwaardigheid van de personages als ze 'meegroeien' in hun rol." 

Maggie doet niet mee
Helaas is ook bekend dat Violet Crawley niet in de film terugkeert. In oktober vorig jaar gaf actrice Maggie Smith (82), die in de huid van Violet kroop, resoluut aan dat ze aan geen enkel Downton Abbey-vervolg mee zou doen. "Ik kan het niet", vertelde ze aan tv-host Graham Norton, "welke leeftijd heb ik wel niet tegen die tijd?" In een interview met het British Film Institute opperde de actrice dat de film misschien zou kunnen beginnen met de begrafenis van Violet Crawley. Misschien dat Maggie toch meespeelt nu duidelijk is dat de opnames al volgend jaar beginnen? We hopen het!
Maggie Smith

Bron: Town and Country Magazine