Charmante film met een sociaal hart.  

Zin in een verrukkelijke Britse film met Helen Mirren en Jim Broadbent? We tippen het op een waargebeurd verhaal gebaseerde The Duke.

Helen speelt Dorothy, de vermoeide echtgenote van Kempton Bunton, een man die nogal eens van baan wisselt, het niet breed heeft en uit protest zijn kijk- en luistergeld niet betaald omdat hij vindt dat de BBC-programma's gratis zouden moeten zijn voor armlastige gepensioneerden.

Article continues after the ad

Kempton gaat uiteindelijk over tot een drieste daad: in 1961 steelt hij het net door de National Gallery voor 140.000 pond aangekochte portret van de nationale oorlogsheld Wellington, geschilderd door Francisco Goya.

Hij ontvreemdt het niet voor zijn eigen gewin ('It’s not very good, is it?'), maar als onderdeel van zijn queeste om de omroepbelasting af te schaffen. Het losgeld moet in kijk- en luistergeld voor gepensioneerden worden gestoken, vindt hij.

De pompeuze autoriteiten negeren evenwel zijn anonieme brieven omdat ze denken dat professionals of zelfs de Italiaanse maffia achter de kunstroof zit. Terwijl de politie volledig het spoor bijster is, schrijft 'Kemp' losgeldbrieven aan de krant: 'Betaal de waarde van het portret aan een goed doel, of je ziet het nooit meer terug!'

Hoe het afloopt kun je zelf gaan bekijken in de bioscoop, The Duke draait er nu.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in