Deze zomer introduceerde Blooming in Bergen haar unieke waterproof boek, het Badboek, met het daarbij horende platform voor onontdekt schrijftalent.

Saskia Noort leverde voor de eerste uitgave van de watervaste novelle ’t korte verhaal Een Goed Huwelijk aan. De volgende editie, die in mei volgend jaar gelanceerd wordt, zal het debuut van een nieuw talent zijn. Via het Badboek-schrijversplatform publiceert voortaan ieder jaar een onontdekt schrijver zijn eerste verhaal. Martijn Lindhout, hotelmanager van blooming (inderdaad, zonder hoofdletter): ‘Op deze plek vol inspiratie willen we verborgen talent zichtbaar maken.’ 

Article continues after the ad

Kunstenaarsdorp

Vlak na de oorlog opende in het Noord-Hollandse Bergen een Volkshogeschool. Wat begon als opleidingsinstituut in de duinen van Bergen, werd in 2002 omgedoopt tot het hotel zoals we dat nu kennen: een compleet gedachtengoed van kunst, cultuur, design en creativiteit. Sinds 1900 is Bergen al een dorp waar kunstenaars en schrijvers inspiratie vinden. En daarmee een plek waar veel talent ontsproten is. Daarom lanceert blooming nu het Badboek: een platform waar talentvolle schrijvers kans maken op een writer-in-residence. Dat klinkt plechtig, maar houdt in dat ze je er een plek bieden waar je in alle rust kunt schrijven. 


Badderen en bladeren

En dan nog even over blooming’s Badboek. Dat is een exclusieve samenwerking met oud-reclamemaker Peter Heykamp en advocaat in de kunstwereld Aernoud Bourdrez, die het watervaste leesvoer bedachten. De techniek achter het boek keken ze af van de marine, waar Teslin-papier documenten beschermt tegen vocht. Het verschil met doorsneepapier? Haast onzichtbaar. Peter: ‘Het Badboek begon voor Aernoud als guerilla kunstproject, waarbij we onze waterproof boeken op verschillende plekken achterlieten. Ook bij blooming, waar Aernoud graag komt om inspiratie op te doen. Toen belde Martijn ons of we daar niet iets meer mee konden doen.’ Zo bundelde Heykamp voor blooming het watervaste leesvoer tot een compleet schrijversplatform. 

De wedstrijd

Met de lancering van het Badboek maakt ieder jaar een nog onontdekt literair talent kans op een writer-in-residence bij blooming t.w.v. € 5000. De huisschrijver geeft hiermee zijn eerste korte verhaal uit in blooming’s Badboek. Het thema? Dat is elke keer anders. Zo belooft het dit jaar een bloedstollende competitie te worden, waarbij aspirant-auteurs een pageturner pennen binnen het thema Thriller. Martijn: ‘Elk jaar vragen we een gerenommeerde schrijver het thema en het eerste verhaal van de serie aan te leveren. Daarna start de zoektocht naar een onbekend talent.’

Meedoen?

Deadline voor inschrijving is 21 oktober 2019. Deelnemers leveren daarna oktober een synopsis van max. 250 woorden aan, waarin ze het plot compleet uitwerken. Een schrijversjury onder leiding van Janneke Siebelink zal alle inzendingen beoordelen. Naast de publicatie van het (bad)boek ontvangt de winnaar een writer-in-residence, waarmee ze in blooming hotel hun verhaal af kunnen schrijven.  

Aanmelden voor de schrijfcompetitie? Duik in Badboek.nl. Voor aspirant-schrijvers die thrillers niet in hun pen hebben zitten, start in 2020 direct de volgende zoektocht naar talent: blooming onthult dan het nieuwe thema en een nieuwe samenwerking met een bekende Bergense schrijver.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in