Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Italiaanse zwier
Drents Museum – Assen
Het Drents Museum presenteert iets bijzonders: vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910), met schilders als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi en Giovanni Segantini. Sprezzatura biedt een verrassende kijk op Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. Het Italiaanse woord 'sprezzatura' is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit'. Iets doen met 'sprezzatura' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.
Sprezzatura, van 2 juni t/m 3 november.

Het begrip LaChapelle
Reflex Gallery – Amsterdam
Solo-expositie van de Amerikaan David LaChapelle (1963), een van de belangrijkste fotografen van onze tijd. Hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar en een selectie van ongezien werk dat in Amsterdam, als wereldwijde primeur, voor de eerste keer wordt getoond. LaChapelle werd wereldberoemd met zijn gedurfde portretten van celebrities en zijn hyperrealistische esthetiek. en wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse fotografen.
Act of Nature, van 1 juni t/m 20 juli.

’s Werelds mooiste beelden
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Wat is er ’s zomers fijner dan genieten van de zon én van mooie kunst? In Kröller-Müller dwaal je door een labyrinttuin langs de mooiste sculpturen uit de geschiedenis, van de bekendste beeldhouwers ter wereld. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de moderne sculptuurkunst zien, gezien door de ogen van voormalig directeur Bram Hammacher. Bewonder het werk van grote namen als Jean Arp, Barbara Hepworth, Henry Moore, Auguste Rodin en Ossip Zadkine.
Het begin van een nieuwe wereld: van 1 juni t/m 29 september.

Steengoed
Design Museum – Den Bosch
Een overzicht van het weergaloze oeuvre van Geert Lap, een van de belangrijkste naoorlogse keramische kunstenaars ter wereld. De tentoonstelling biedt een overzicht van alle fases in zijn artistieke carrière. Sleutelstukken als de Kleurendriehoek en de 99 variaties zijn te zien in de context van zijn overige werk, een unieke ervaring.
Geert Lap – Specific Object, van 1 juni t/m 18 augustus.

Modespektakel
FDFA – Arnhem
Het jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Arnhem komt helemaal tot bloei met exposities, prikkelende modeshows, indrukwekkende voorstellingen en evenementen. Hoofdlocatie is de FDFA Showroom, waar in de openingsweek (1 - 8 juni) allerlei activiteiten plaatsvinden, waaronder lezingen, masterclasses en de FDFA Exhibition. Ga vooral zien hoe Arnhem bruist en borrelt van de creativiteit.
Fashion + Design Festival (FDFA), van 1 t/m 8 juni.

Feest voor Foodies
Westergasfabriek – Amsterdam
Dit weekend in Amsterdam: Het grootste openluchtrestaurant van Europa. Meer dan 110 Rollende Keukens rijden dit lange Hemelvaartsweekend naar het Westerpark voor het bekende gratis buurtfeest. De receptuur is onveranderd: gratis toegang, kleurrijke bars en je aangeschafte glas blijft jouw souvenir. Nieuw dit jaar: in circustent La Pilseriakan kun je terecht bij La Taqueria voor verse maïstortilla’s met frisse vullingen. Het nieuwe Villa Verde is een authentieke ‘trattoria vegetariana’, waar je kunt aanschuiven voor antipasti, houtovenpizza’s en pasta’s zónder dieren.
Rollende Keukens, van 29 mei t/m 2 juni.

Win: kaarten voor voorstelling Aida in de open lucht!
's Hertogenbosch
Uniek musicalconcert in de open lucht! Na twee uitverkochte edities van Elisabeth in Concert in 2017 en 2018, wordt deze zomer de traditie voortgezet met een speciale concertversie van Aida; de geliefde musical die alleen in Nederland al meer dan 1,2 miljoen bezoekers trok. Met de fantastische muziek van Elton John, een echte musicalsterrencast en een 14-koppig orkest, beleef je een onvergetelijke avond uit in de open lucht, op het festivalterrein van het Autotron in ‘s-Hertogenbosch. Klik hier om kans te maken op kaarten.

Article continues after the ad