Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Veelzijdig Suriname
De Nieuwe Kerk – Amsterdam
Met de titel De Grote Suriname-tentoonstelling is niets teveel gezegd: in De Nieuwe Kerk leer je zoveel facetten van het land, zijn bewoners en zijn geschiedenis kennen. Van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag, van zeldzame oude voorwerpen tot en met hedendaagse kunst. De bewoners van Suriname laten letterlijk hun stem horen, in gefilmde interviews en als audiogids in de tentoonstelling. Zij nemen je mee door hun familiegeschiedenis en door het kleurrijke culturele leven.
Info: www.nieuwekerk.nl

Lezersaanbieding: Een wondere wereld van papier
CODA Museum - Apeldoorn
Soms geloof je je ogen niet! Van complete botanische tuin tot levensgroot schetsboek: wie door het CODA Museum loopt, wordt overdonderd door de kracht, pracht en grenzeloze potentie van dit delicate materiaal. Dat wil je zien en dat kan nog tot en met 27 oktober. Hoog tijd voor een retourtje Apeldoorn, dus. NOUVEAU biedt jou als lezeres nu 25% korting op je museumticket. Ga naar www.coda-apeldoorn.nl/tickets en gebruik de kortingscode ‘NOUVEAU’.
Info: www.coda-apeldoorn.nl

Vrouwen voorop
Art The Hague – Den Haag
Het volledige, veertigkoppige kunstcollectief Popinnart staat op Art the Hague. Het thema is dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht en de popinnartists gaan hun deelname op een verassende manier invullen. Zo hebben alle leden de opdracht gekregen om een nieuw 'rond' werk te maken en is er een bijzondere publieksparticipatie. Daarnaast hanteren ze een revolutionaire prijsstelling: mannen moeten zes procent meer moeten betalen voor een kunstwerk dan vrouwen. Sla je slag!
Info: www.popinnart.nl

Mooie mensen
Museum aan het Vrijthof – Maastricht
Jimmy Nelson is bekend om zijn prachtige portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen. Je kunt ze nu van dichtbij zien in een oeuvretentoonstelling van de fotograaf; ruim tachtig foto’s worden geëxposeerd, waaronder niet eerder getoond werk. Daarbij staan de vragen: ‘Wat is rijkdom?’, maar ook: ‘Waar komen we vandaan?’ en: ‘Waar gaan we heen?’ centraal. Jimmy Nelson. Homage to Humanity.
Info: www.museumaanhetvrijthof.nl

Magische camera
Fotomuseum – Den Haag
In een tijd waarin we eindeloos kiekjes schieten met onze smartphones, zijn de portretten van Richard Learoyd (1966) extra indrukwekkend. De Britse fotograaf maakt met zijn zelfgebouwde camera obscura levensgrote portretten met een lange sluitertijd. Hij zoekt naar de juiste compositie voordat hij het licht toelaat dat het beeld op het lichtgevoelige papier tovert. Er is geen negatief, wat betekent dat elke foto een uniek werk is. Richard Learoyd – De magie van de camera obscura.
Info: www.fotomuseumdenhaag.nl

Gemaskerd bal
Museum Jan Cunen – Oss
Curator Frank van der Linden vroeg 32 kunstenaars, onder wie Reinoud van Vught, Claudy Jongstra en Marc Mulder, om een keramieken masker van hemzelf te transformeren tot een uniek kunstwerk. Dat resulteerde in een fraaie parade van heel verschillende maskers die alle op hun eigen manier de tijdgeest weerspiegelen. Sign Of The Times. Gemaskerd bal van de hedendaagse kunst.
Info: www.museumjancunen.nl

Dossier Indië
Wereldmuseum – Rotterdam
Thom Hoffman selecteerde als gastconservator maar liefst driehonderd foto’s over Indië uit de beeldarchieven van erfgoedinstellingen en andere collecties. In combinatie met filmmateriaal en persoonlijke verhalen vertellen ze een indrukwekkend, realistisch beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949. In de vroegste foto’s herken je het mythische beeld van prachtig Indië van negentiende-eeuwse fotografen. Later veranderen de foto’s van karakter: er ontstaat een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen.
Info: www.wereldmuseum.nl

Bijzondere wijnproeverij
Sofitel Legend The Grand – Amsterdam
Een jaar geleden overleed sommelier en wijnmaakster Lotte Wolf plotseling, op 32-jarige leeftijd. Om de herinnering aan haar levend te houden, lanceert de WineWolf Foundation op maandag 7 oktober de Lotte Wolf Dag. Op 6 en 7 oktober kun je in een gelegenheidswijnbar, de Weinerei Wolf in Sofitel Legend The Grand, de wijnen van Lotte, Touch of Dutch, proeven. Lotte werkte daar als Wine Director. Proevers in de wijnbar betalen in de vorm van een zelf te bepalen gift.
Info: www.sofitel-legend-thegrand.com/nl

After The Wedding wil je zien in oktober! (met een vriendin of in je eentje)
Heel Nederland
Geen fijner najaarsuitje dan naar de bioscoop, met een vriendin (of in je eentje, even tijd voor jezelf). Zéker als er zo’n ijzersterke vrouwenfilm draait als After The Wedding met Julianne Moore en Michelle Williams in de hoofdrollen. NOUVEAU mag 5 x 2 kaarten weggeven voor deze film. Klik hier om kans te maken.

Article continues after the ad