Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Article continues after the ad

Alle Rembrandts
Het Rijksmuseum – Amsterdam
Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt een grote overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie. Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandts ter wereld. De tentoonstelling geeft een beeld van Rembrandt als kunstenaar, maar ook als mens, verhalenverteller en artistiek vernieuwer.
Info: Het Rijksmuseum

Natuurlijk Brits
Kröller-Müller Museum - Otterlo
De Engelse kunstenaars Gilbert & George opereerden als duo en staken altijd keurig in het pak. Met de nodige relativering en humor probeerden ze in hun werk kunst en leven in elkaar te laten overlopen en hun inzichten en belevenissen met iedereen te delen. ‘Art for all’, luidde hun motto. Begin jaren zeventig maakten ze een reeks tekeningen en één serie grote schilderijen van zichzelf: “The Paintings” (with Us in the Nature). In de serie, die bestaat uit zes drieluiken van elk zo’n zeven meter breed, beelden ze zichzelf af in verschillende poses in een weelderig, typisch Engels landschap.
Info: Kröller-Müller Museum

Avant-garde
Stedelijk Museum - Schiedam
Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte zelfs zijn eigen uitwerpselen in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan als levend kunstwerk. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn Blikje Poep werd tot een iconisch kunstwerk uit de avant-garde.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Less is More
Museum Voorlinden – Wassenaar
Hoe kan het dat wij in het Westen almaar naar meer verlangen? De wereld komt 24 uur per dag via onze smartphone binnen. Het gevolg: een overvloed aan prikkels. We staan altijd ‘aan’ en weten ons daar eigenlijk geen raad mee. Een tegenbeweging is in opkomst. Chefkoks pleiten voor de simpele keuken. Opruimgoeroes schrijven boeken vol tips hoe te ontspullen. Modeontwerpers scanderen: buy less, choose well! 
Info: Museum Voorlinden

De Hoezenpoes
Philips Museum – Eindhoven
De Hoezenpoes was Annie M.G. Schmidts puntige ode aan de mooie dames van de platenhoes. Hoe mooi, dat kun je zien op deze tentoonstelling met talloze bijzonder vormgegeven platenhoezen door o.a. Cornelius van Velzen, Dick Elffers en Marte Röling. Fraai is de befaamde hoezenserie die fotograaf Paul Huf in 1956 maakte voor een reeks klassieke en jazz uitgaven. Daarnaast zijn in het museum foto’s van artiesten en unieke voorwerpen uit de hoogtijdagen van Philips’ muziekindustrie te zien en kun je zelf plaatjes draaien.
Info: Philips Museum

Goed goud
Restaurant Goud - Rotterdam
Ras-Rotterdammer Herman den Blijker heeft weer een nieuw paradepaardje: GOUD. En het is met recht goud wat er blinkt aan de Rotterdamse Lloydkade. Maar de chef blijft een nuchtere 010-er. ‘Geen gedoe, gewoon goed eten en een fantastische sfeer.’ Dat kunnen wij alleen maar beamen. Alleen al voor de frikandel van schelpdieren komen wij graag terug.
Info: Restaurant Goud

Laatste kans!
“Een Ontembare Kracht” – Cobra Museum, Amstelveen
Kinderen hebben de toekomst, een gedachte die centraal staat in deze tentoonstelling, waarin werken te zien zijn van bekende CoBrA-artiesten, naast dat van hedendaagse kunstenaars. Hoewel de opvattingen over ‘het kind’ sinds de jaren vijftig flink veranderd zijn, hebben de kunstenaars met elkaar gemeen dat ze het kind bloedserieus nemen. Nog te zien t/m 17 februari.
Info: Cobra Museum