Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Alledaagse schoonheid
Fotomuseum – Den Haag
Het Duitse fotografenechtpaar Ute (1949) en Werner Mahler (1950) kijkt naar het leven van de mens. De gewone mens wel te verstaan, niet naar de wereldsterren, niet naar grootse, glamoureuze of dramatische momenten in het menselijk leven. Maar naar de mensen die leven in slaperige voorsteden en vergeten volksbuurten. De Mahlers maken deze personen en hun leven bijzonder. Even bijzonder en bijna menselijk, is een gefotografeerde kamerplant die zich tussen de gesloten luxaflex door een weg naar het zonlicht worstelt. Normal People. Van 29 juni – 22 september 2019.
Info: Fotomuseum

Olaf in optima forma
Het Rijksmuseum – Amsterdam
Bij de opening van de tentoonstelling 12x Erwin Olaf werd Erwin geridderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw door burgemeester Femke Halsema. Een expositie die de inspiratiebronnen laat zien uit de collectie van het Amsterdamse museum naast zijn eigen werk. Het Rijksmuseum is voor Erwin al sinds zijn vroege jeugd een grote inspiratiebron. Het werk van Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars is van grote invloed op zijn werk. 12x Erwin Olaf. Van 3 juli t/m 22 september 2019.
Info: Rijksmuseum

Ode aan Akkerman
Gemeentemuseum – Den Haag
De Nederlandse schilder Ben Akkerman schilderde in 1981-1982 een ruitvormig doek in monochroom geel. Van dichtbij is zichtbaar hoe hij de verf laag voor laag heeft aangebracht. Dit werk hangt tussen zo’n dertig andere schilderijen en tekeningen van Akkerman in de Projectenzaal. Met de tentoonstelling biedt het museum een klein overzicht uit het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar en neemt het - in de aanloop naar de naamsverandering dit najaar in ‘Kunstmuseum Den Haag’ - symbolisch afscheid van de gele ruit in het huidige logo. De gele ruit.Van 6 juli t/m 10 november 2019.
Info: Gemeentemuseum

Paradijselijk
Museum Henriette Polak – Zutphen
Kunstwerken die balanceren op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op de wereld. Kunstenaars als Erwin Olaf, Woody van Amen, Rosemary Laing, Ruud van Empel, Wout Berger en Melanie Bonajo presenteren paradijselijke voorstellingen, die geen werkelijkheid kunnen zijn. Of wel…? Paradise Lost. Van 6 juli t/m 22 september.
Info: Zeeuws Museum

Puur persoonlijk: het pak
Zeeuws Museum – Middelburg
Een tentoonstelling waarin het Zeeuwse pak uit de twintigste eeuw het verhaal vertelt van zijn eigenaar, met fotografie van Ruben Abel en het werk van modeontwerper Monique van Heist. Broek, vest en jas: al jaren vormen ze een drie-eenheid voor iedere man. In de twintigste eeuw heeft elk dorp in Zeeland zijn eigen boerenkleermaker. Hij kent de mannen en hun lijven. Hij maakt pakken op bestelling en rondt zijn werk af met zijn kenmerkende signatuur in de vorm van een uniek stiksel. Mannenpak. Vanaf 29 juni 2019.
Info: Museum Henriette Polak

Een oase van rust aan de vecht.
Hotel Restaurant Mooirivier – Dalfsen
Tip van Margreet: "Een echte aanrader op nog geen uur rijden van de Randstad is hotel restaurant Mooirivier. Een oase van rust te midden van het groen aan de heerlijke Vecht. Bij mooi weer eet je op het terras letterlijk aan de rivier met een uitzicht over de weilanden van Dalfsen. Grazende paarden en een ondergaande zon zijn je metgezel terwijl je geniet van exquise gerechten van restaurant aan de oever. Daarna is het heerlijk slapen in de ruime hotelkamers met een ingetogen luxe inrichting. Dalfsen en omgeving is de perfecte omgeving voor een wandelweekend met je geliefde of je vriendinnen. Kortom: Pak je koffers maar vast in!"
Info: Hotel Restaurant Mooirivier

Article continues after the ad