Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

De wereld van Corneille
Stedelijk Museum – Schiedam
Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA wordt Corneille (1922 - 2010) geëerd in het Stedelijk Museum. Een overzicht van zijn werk vanaf de jaren veertig, samen met zijn inspiratiebronnen: schilderijen van internationale kunstenaars, Afrikaanse maskers en landschappen.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Article continues after the ad

Rembrandt in Parijs
Museum Het Rembrandthuis – Amsterdam
In de negentiende eeuw was Rembrandt een inspiratiebron voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Manet, Degas, Redon en Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Hij was voor hun de kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten hun voorbeeld te volgende en gingen – net als Rembrandt – etsen.
Info: Museum Het Rembrandthuis

Goodbye romance
De Fundatie – Zwolle
Nooit eerder is het werk van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick samen tentoongesteld. Maar ze hebben veel gemeen. Met het werk van deze kunstenaars nam de beeldhouwkunst afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek en werden we geconfronteerd met een rauwe realiteit. Giacometti bracht de mens terug tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder opsmuk en Chadwick creëerde krachtige oerbeelden van mens en dier.
Info: Museum De Fundatie

Een week lang wijn 
Amsterdam
Op 25 tot 30 plekken kun je een week lang kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld en natuurlijk met de bijbehorende culinaire hoogstandjes. Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – bieden een speciaal opgesteld wijnprogramma aan. Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek. 
Info: Amsterdam Wine Festival

Twee toptentoonstellingen in een museum
Museum More – Gorssel
- Kees Timmer | Mens & Dier
Kleurrijke, humoristische werken met soms een duistere ondertoon. De dieren in de schilderijen van Timmer hebben vaak menselijk trekjes. De kunstenaar houdt je een spiegel voor en in het spiegelbeeld herken je wellicht meer van jezelf dan je had gedacht.
- Johan Polet | Beeldhouwer
Een pionier met enorme invloed. Zijn beelden uit de jaren twintig behoren tot de meest invloedrijke uit de Nederlandse expressionistische beeldhouwkunst. Voor het eerst te zien: het levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil voor Boijmans Van Beuningen. Het beeld was lange tijd zoek en heeft vanwege Polets oorlogsverleden nooit opgesteld gestaan.
Info: Museum More

Lezersaanbieding: Voorstelling Isa Hoes en Medina Schuurman
Luxortheater - Rotterdam
Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.
Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.