Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Spirituele reis
Museum Volkenkunde – Leiden
Iedereen streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. In deze tentoonstelling gaat het over genezingstradities wereldwijd. Aan bod komt een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. Helende Kracht. Vanaf 12 juli 2019.

Fake News!
Gemeentemuseum – Den Haag
Hoe zou de Nederlandse vlag eruit zien als je de drie kleuren verdeelt volgens de welvaart in ons land? De Duitse kunstenaar KP Brehmer deed dit in 1972 met de Duitse vlag, en bracht zo de (ongelijke) verdeling van het kapitaal in West-Duitsland in kaart. De vlag is nu een van de iconische werken op de tentoonstelling. Het oeuvre van KP Brehmer (1938 - 1997) bestaat uit schilderijen, prenten, tekeningen en films die ogen als diagrammen, beeldstatistieken, abstracte kunst en soms als reclame affiches. In zijn beeldtaal schuilt een ironie waarmee hij de kunstwereld, het medialandschap én de samenleving becommentarieert. KP BREHMER Real Art - Fake News. 13 juli t/m 27 oktober 2019.

Girlpower
Cobra Museum – Amstelveen
Acht vrouwelijke kunstenaars worden deze zomer in het zonnetje gezet om het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. Een aantal van de vrouwen werd gevierd kunstenaar, een aantal ook raakte in vergetelheid. Spelen de mannen altijd de hoofdrol in de geschiedschrijving van Cobra, de vrouwen hebben een belangrijke bijdrage geleverd en dat mag wel eens wat meer aandacht krijgen. In Nieuwe Nuances staat het werk van de vrouwelijke kunstenaars centraal.Van 12 Juli t/m 1 december 2019.

Article continues after the ad

Recycle
Centraal Museum – Utrecht
In deze expositie zien we nieuw werk van de internationaal snel rijzende modeontwerper Duran Lantink (1987). De originele Nederlandse designer, bekend van de Vulva-broek, opereert op het snijvlak van kunst en mode en is vermaard om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Hij schept spannende nieuwe collecties van restanten uit de mode-industrie: materialen en niet verkochte kledingstukken verwerkt hij tot fraaie creaties. Duran Lantink: Old Stock. Van 13 juli t/m 13 oktober 2019.

Kunstklompen
Galerie Nieuwe Spiegelstraat – Amsterdam
Zeg je Holland dan zeg je klompen. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen maar in de Middeleeuwen liep vrijwel iedereen op klompen. Wooden Art Shoes verbindt een eeuwenoude Nederlandse traditie met hedendaagse kunstenaars. De negentien geselecteerde tekenaars en schilders hebben de klompen (met en zonder hak) allemaal op hun eigen creatieve manier gedecoreerd. De hippe klompen worden geproduceerd in een beperkte oplage en gesigneerd en genummerd door de kunstenaar. Wooden Art Shoes zijn unieke kunstvoorwerpen en niet geschikt om op te lopen. Deze zomer: Wooden Art Shoes in de Nieuwe Spiegelstraat 59 in Amsterdam.

Culinaire Jacobs route
Ischgl - Oostenrijk
TIP van Claudia: ‘Volg je mijn rubriek Wandelen in Stijl in Nouveau? Dan heb ik nu dé ultieme gastronomische wandeltip voor je: de Culinaire Jacobs route in Ischgl. Vijf berghutten, vijf chef-koks met in totaal 10 Michelin-sterren. Je wandelt naar een van de berghutten op meer 2000 meter hoogte en eet een gastronomisch maal voor maar €15. Leuk voor een weekend Tirol. Doe in elk geval de AscherHütte bij See waar onze Nederlandse Chef van het Jaar Onno Kokmeijer (Ciel Bleu/Okura) een Wagyu gerecht met gepofte quinoa op de kaart heeft gezet. Nog beter: maak je stempelkaart vol, en hike elke berghut, trek daar wel een paar dagen extra voor uit. De Culinaire Jacobsweg loopt tot eind september.’