Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Article continues after the ad

Energie
Kröller-Müller Museum – Otterlo
De bekende IJstafels van Jan van Munster zijn het stralende middelpunt van de tentoonstelling In Motion 1970 à 2020. Drie tafels van verschillend formaat, robuust als een slagershakblok en bedekt met een fragiele laag witte ijskristallen. Deze tentoonstelling laat daarnaast verschillende aspecten uit zijn oeuvre zien. De spanning die opgeroepen wordt door tegenstellingen zoals licht-donker, warm-koud, aantrekken-afstoten, plus-min, is het onderwerp van veel van de werken.
Info: Kröller-Müller Museum

Japan in Amsterdam
Restaurant Taiko – Amsterdam
Hanami is de Japanse feestdag waarop de sierkersenbloesem volop in bloei staat. Traditiegetrouw wordt er onder het bloemendak gepicknickt. Dat is de inspiratie voor Schilo van Coevorden’s nieuwste Hanami Menu bij Taiko, het exclusieve Aziatische restaurant in het Conservatoriumhotel. Kleine smaakexplosies volgen elkaar in hoog tempo op en laten je smaakpapillen in verwondering achter - en dat in een compleet vegan menu. Dit is Schilo op z’n best. Insiderstip: geniet voor of na het diner van heerlijke bespoke, Aziatisch getinte cocktails in Tunes Bar, naast Taiko.
Info: Restaurant Taiko

Ubuntu, I Am because We Are
De Melkweg – Amsterdam
Fotograaf Rebecca Fertinel maakt op een Congolese bruiloft in België kennis met de Congolese gemeenschap en Ubuntu. Gefascineerd door Ubuntu besluit Rebecca in haar karakteristieke zwart-witstijl de belangrijke familiegebeurtenissen te fotograferen, wanneer de tradities het meest aanwezig zijn en de groepsidentiteit het sterkst. Rebecca legt deze momenten vast in snapshots als rake observatie van intieme momenten.
Info: De Melkweg

Aardse paradijzen
Rijksmuseum van Oudheden – Leiden
In de Middeleeuwen speelden tuinen een belangrijke rol. Niet alleen praktisch voor voedsel en geneesmiddelen, maar ook voor ontspanning. In deze expositie kan men een kijkje nemen in de tuinen van de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600. Te zien zijn o.a. geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, tegeltableaus en servies met bloemmotieven en opgegraven tuingereedschap. Met een speciaal combi-ticket kunnen tuinenliefhebbers naar de Hortus botanicus Leiden, voor een speciale wandelroute langs Middeleeuwse planten en bloemen.
Info: Rijksmuseum van Oudheden

Lezersaanbieding: De Kunst van Brood
Het Sieraad – Amsterdam
Brood zoals je het nooit eerder hebt gezien of zou kunnen bedenken: dat zie je op de tentoonstelling De Kunst van Brood. Je komt ogen te kort als curator Manuela Klerkx je rondleidt langs spectaculaire kunstwerken. Wat gaat er schuil achter de barende oven van Atelier Van Lieshout? Hoe klinkt brood eigenlijk? Geluidskunstenaar Elise ’t Hart laat het je horen en Kunstenaar van het Jaar 2019, Claudy Jongstra, laat je door een labyrint van graankorrels dwalen. Eén ding is zeker: je zult nooit meer op dezelfde manier naar brood kijken.
Info: De Kunst van Brood

Vrouwen
Nationale Romeinenweek – Heel Nederland
In de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan Vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland centraal. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen, van inheemse vrouwen tot geliefden van officieren aan de limes. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving, maar blijven vaak ten onrechte onderbelicht.
Info: Romeinenweek