Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.
 

Persoonlijk
Museum Voorlinden – Wassenaar
Eerste Nederlandse soloshow van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh (1962). Suhs architecturale installaties prikkelen je persoonlijke herinneringen en belevingswereld. Daarnaast is hij geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en wat het betekent om ‘thuis’ te zijn. Geïnspireerd op zijn persoonlijke ervaringen overstijgt zijn werk het biografische karakter en raakt het aan universele thema’s als thuishoren, herinnering, identiteit en migratie. De tentoonstelling toont sculpturale installaties, maquettes, tekeningen en video’s van de kunstenaar.
Info: Museum Voorlinden

Flowerpower
Eduard Planting Gallery – Amsterdam
Een expositie van de Nederlandse fotograaf Aleksander Willemse. Kleurrijke bloemcollages die zorgvuldig gestileerde beelden weerspiegelen met een boodschap van positiviteit, liefde en geluk, als antwoord op het huidige informatietijdperk. Flowerpower in optima forma. Aleksander is sinds zijn jeugd een fervent verzamelaar van bloemen en inmiddels heeft hij een uitgebreid beeldarchief. Met digitale collages creëert hij moderne stillevens om bij weg te dromen. De intrigerende creaties kunnen de harde werkelijkheid verzachten en verbloemen en hebben een spanningsveld tussen zien en voelen.
Info: Eduard Planting Gallery
  
Nachtlicht
Museumnacht – Leiden
Tijdens de Museumnacht Leiden kun je de collecties van de deelnemende musea op een andere manier beleven. Je kunt onder andere genieten van de gedichtenshow van René Oskam, een explosief optreden van de energieke band Starfish en de magische wereld van mentalist Alex Blackwood. Speciaal is dat tijdens deze elfde editie ook de Leidse escaperooms geopend zijn en er films van het Leiden International Short Film Festival worden vertoond. Daarnaast heeft de Universiteit Leiden een pop-upmuseum in het teken van het 444-jarige bestaan.
Info: Museumnacht Leiden

Minimalisme
Kröller-Müller Museum – Otterlo
Een museale solotentoonstelling van Charlotte Posenenske waar voor het eerst in Nederland de ruimtelijke ontwikkeling in haar oeuvre in zijn geheel wordt getoond. Charlotte is een van de belangrijkste Duitse minimalisten. Haar werken bestaan uit series in een onbepaalde oplage. Met inachtneming van een aantal regels kunnen ze – ook door anderen – steeds opnieuw worden gemaakt en met elkaar worden gecombineerd. Met haar radicale en ‘democratische’ opvattingen over materiaal, productie en auteurschap heeft ze een stempel gedrukt op de conceptuele en minimalistische kunst van de jaren zestig.
Info: Kröller-Müller Museum

Midden-Oosten
Restaurant NENI – Amsterdam
In deze week van het Eurovisie Songfestival zijn alle ogen gericht op Tel Aviv. Wij prikten daarom met de redactie een vorkje bij het van oorsprong Israëlische Neni op het Amsterdamse Stadionplein. Verwacht veel Midden-Oosterse gerechten als pittige aubergine en mezze. Alles wordt tegelijk op tafel gezet, zodat het een ‘rommeltje’ wordt – balagan, zoals ze het bij Neni noemen.
Info: Restaurant NENI

Lezersaanbieding: Rockin’ Rotterdam
Theater Rotterdam Schouwburg
Tijdens de Operadagen Rotterdam staan er powervrouwen in de spotlights! Een van hen is de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Plath’s leven en werk werden bepaald door haar verlangen om te schrijven, terwijl ze ook de perfecte moeder en partner wilde zijn. De tweestrijd heeft uiteindelijk tot haar tragische dood geleid. Sylvia is een originele en wervelende popopera die is geinspireerd op de dagboeken van Plath. Wat de opera extra bijzonder maakt, is de enscenering: de toeschouwer ziet een filmset waar wordt opgenomen, maar is tegelijkertijd getuige van wat zich in de coulissen afspeelt. Voordat je gaat genieten van Sylvia, krijg je in café-restaurant FLOOR ook nog een heerlijk driegangendiner geserveerd. 
Info: Culturele Agenda

Article continues after the ad