Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
De Kunsthal – Rotterdam
Een overzichtstentoonstelling van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos met meer dan dertig iconische sculpturen en installaties. Met Lilicoptère, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski-kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles. Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt. I’m your mirror. Van 20 juli t/m 17 november 2019.
Info: www.kunsthal.nl

Geïnspireerde schilderkunst
Dordrechts Museum – Dordrecht
Kees Verwey (1900 – 1995) werkte in een laat-impressionistische stijl, na de oorlog werd zijn kunst expressionistischer. Portretten, bloemstillevens en atelierinterieurs horen tot zijn belangrijkste onderwerpen. Hij liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde. De weerslag die dat had op zijn werk en zijn ontwikkeling, staat in deze tentoonstelling centraal. Hij kwam op jonge leeftijd in aanraking met het werk van George Breitner, Floris Verster en Willem Witsen. Ook het werk van Franse (post-)impressionisten zoals Pierre Bonnard en Edouard Vuillard beïnvloedde Verwey, met name zijn aquarellen. Kees Verwey en zijn idolen. Tot en met 5 januari 2020.
Info: www.dordrechtsmuseum.nl

Ode aan het leven
Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Een overrompelende overzichtstentoonstelling van fotograaf Ed van der Elsken. Eén lange ode aan de mens en het leven, met zowel zijn iconische foto’s als nooit eerder getoond werk. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie het leven in beeld. Hij maakte contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk en blijft mensen raken. Lust for Life. Tot en met 6 oktober 2019.
Info: www.nederlandsfotomuseum.nl

Vrolijk glas
Nationaal Glasmuseum – Leerdam
De museumtuin is gevuld met fantastisch en kleurrijk glas van Bernard Heesen en de jonge, getalenteerde Nienke Sikkema. Bij werken met glas is het voor de kunstenaar noodzakelijk om de techniek van het glasblazen perfect te beheersen. Tegelijkertijd is het streven naar die perfectie volgens Bernard hetgeen dat glas soms zo koud, onpersoonlijk en bewegingsloos kan maken. Nienke Sikkema, net afgestudeerd, wilde het glasblazen leren van de experimentele glasblazer: Bernard Heesen. Terwijl Sikkema de techniek van het glasblazen onder de knie kreeg, werd Heesen geïnspireerd door haar talent, haar open blik en door haar vrolijke onkunde. De Valkuil van de Kunde.Van 20 juli tot en met 3 november 2019.
Info: www.nationaalglasmuseum.nl

Wonderschoon
Anton Pieck Museum – Hattem
Geniet van de uitbundige kleuren-en vormenpracht van bloemen en planten, prachtig geaquarelleerd door illustrator Janneke Brinkman-Salentijn. De liefde voor de natuur is de grote drijfveer van Janneke. Deze tentoonstelling is een ode aan harmonie en schoonheid in de natuur. Bezoekers worden geïnspireerd om te kijken naar de kwetsbaarheid van de bloemen en planten om ons heen. Zo zei Anton Pieck ooit: ‘Dat het gras groeit, vind je normaal, maar op zichzelf is dat een wonder’. Pluk het seizoen! De vier jaargetijden in bloei. Tot en met 31 oktober 2019.
Info: www.antonpieckmuseum.nl

Noord-Hollands lanschap
Museum Belvédère - Heerenveen-Oranjewoud
Overzichtstentoonstelling van de eigenzinnige expressionist Jaap Min (1914-1987), geboren en getogen in Bergen. Zijn werk komt voort uit het Bergense expressionisme, maar ontwikkelde zich in een sterk persoonlijke richting. Min legde een opvallende melancholie in het Noord-Hollandse landschap, dat hij schilderde in zware tonen en grove toetsen. Behalve zijn hoofdthema – het landschap – wordt ook aandacht geschonken aan het portret, het stilleven en Mins religieus getinte werk. Jaap Min. Tot en met 22 september 2019.
Info: www.museumbelvedere.nl

Zomers zoet
Waldorf Astoria – Amsterdam
Zon, zee, zand. Chillen aan het strand: om dat unieke strandgevoel te beleven, hoef je deze zomer niet naar de kust. The Beach was de inspiratiebron voor de nieuwe Summer Afternoon Tea in Waldorf Astoria Amsterdam. Opnieuw weten de chefs te verrassen met geniaal bedachte patisserie, hartig en zoet. Ga zitten, ontspan en laat je weldadig verwennen in de warme, zomerse sfeer van de Peacock Alley.
Info: www.waldorfastoria3.hilton.com

Article continues after the ad