Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Happy Birthday, Internet (50) !

Het internet viert haar gouden verjaardag. Na ontdekken wat je met vuur kunt doen en de uitvinding van het wiel is het internet misschien wel de derde revolutie die het menselijk leven in korte tijd zo radicaal veranderde. Deze week bestaat het vijftig jaar en hoewel het pas zo'n twintig jaar ech...

Happy Birthday, Internet (50) !

Het internet viert haar gouden verjaardag.

Na ontdekken wat je met vuur kunt doen en de uitvinding van het wiel is het internet misschien wel de derde revolutie die het menselijk leven in korte tijd zo radicaal veranderde. Deze week bestaat het vijftig jaar en hoewel het pas zo'n twintig jaar echt ingeburgerd is, is het niet meer weg te denken. Hoe begon het ook alweer?

Morgen is het vijftig jaar geleden dat computerstudent Charley Kline van de universiteit van Los Angeles (UCLA) een berichtje stuurde aan het Stanford Research Institute (SRI). De boodschap was 'log-in' en het systeem crashte na de g, maar toch:  het was de eerste connectie tussen twee  computernetwerken.

Internet is opgericht door het Advanced Research Projects Agency (ARPA), gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. In eerste instantie ging het om een netwerk tussen vier universiteiten: UCLA, Stanford, UC Santa Barbara en de Universiteit van Utah. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog diende het als back-up voor 'command and control', voor het geval een aanval van buitenaf bijvoorbeeld telefoon en telex zou uitschakelen.

Later (eind jaren tachtig, begin jaren negentig) werd het internet opgetuigd en aangekleed: er kwam een speciale taal (code), het werd mogelijk te zoeken buiten het eigen netwerk dankzij zoekmachines en te 'bladeren' tussen de ene site en de andere (het World Wide Web). In het algemeen wordt 1994 gezien als het jaar waarin steeds meer bedrijven en burgers online gingen, in eerste instantie met een krassend en piepend inbelmodum dat bij de eerste generatie die online ging onmiddellijk weemoed oproept. Voor een nostalgisch momentje, klik op het filmpje en zet het geluid aan. 

Daarna ging het snel: in 1995 gingen winkels als Amazon en handelszones als eBay online, Google verdrong in 1998 alle andere zoekmachines in functionaliteit, later kwamen social media als Facebook (2004) en Twitter (2006) erbij. Met de komst van smartphones werd het internet rond 2007 mobiel en het aantal apparaten dat inmiddels 'connected' is (schermen, sensoren, camera's, koptelefoons, gehoortoestellen, pacemakers, verlichting,  thermostaten, robotstofzuigers, et cetera) is geëxplodeerd: volgend jaar zullen die de 10 miljard passeren.

Internet heeft de wereld kleiner gemaakt, communicatie met iemand aan de andere kant van de planeet is een eitje geworden. Het is een heel democratisch medium waarop iedereen kan publiceren, wat weer het nadeel heeft dat niet alles wat online te lezen is wetenschappelijk onderbouwd is. Mensen zijn veel onafhankelijker en zelfstandiger geworden in bijvoorbeeld het boeken van reizen, maar ook in het zoeken naar huizen, advies, dates en gelijkgestemden. Uitwisseling van informatie is supergemakkelijk, wat echter ook weer privacy-zorgen met zich mee brengt, want wat wordt er allemaal met die Big Data gedaan?

De vlucht van online shoppen heeft bovendien het winkelstraatbeeld behoorlijk veranderd. En altijd online zijn, kan een behoorlijke wissel trekken op je concentratie, voor wie het moeilijk vindt om even offline te gaan. Dus naast de voordelen zitten er ook best nadelen aan internet, al zouden de meeste mensen het vermoedelijk niet graag meer willen missen, puur om het gemak, de verbinding en de lol die het heeft gebracht. Zonder Internet zouden we elkaar hier tenslotte niet treffen en dat zou jammer zijn.  

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in