Fondation Louis Vuitton heropent in september.

Een beetje vreemd, soms zelfs grotesk en toch mateloos interessant om naar te kijken: Amerikaanse selfiequeen Cindy Sherman kan zichzelf omtoveren tot vele personages. En dat levert haar een exclusieve expositie op.

Fondation Louis Vuitton is een Parijs museum met wisselende exposities van moderne en 20ste eeuwse kunst. De eerste post-covid-19 tentoonstelling wordt een groot retrospectief van Sherman.

Article continues after the ad

Het wordt haar eerste grote solo-expo in Europa sinds 2006...

...en het wordt spectaculair #maskerade

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

In a pensive sort of mood

Een bericht gedeeld door cindy sherman (@cindysherman) op

Cindy Sherman vormt zelf het hoofdonderwerp van haar kunst: ze is tegelijkertijd fotograaf en model. Toch noemt ze haar foto’s nooit zelfportretten.

Sherman gaat juist haar eigen identiteit uit de weg door zichzelf keer op keer in een volstrekt andere gedaante te fotograferen, als in een filmstill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Not a big deal!

Een bericht gedeeld door cindy sherman (@cindysherman) op

Cindy onderzoekt de veranderende verschijningsvormen en speelt ermee. Shermans bedoelingen zijn tweeërlei. Aan de ene kant hekelt ze de willekeur van het clichébeeld waaraan de vrouw dient te voldoen.

Aan de andere kant wil ze aantonen dat wij allemaal een rol spelen en dat onze gezichten slechts façades zijn waarbij een authentiek karakter ontbreekt. Passend gekleed en met de juiste make-up voegt zij zich even gemakkelijk in de rol van Marilyn Monroe als in die van een keurige secretaresse of verveelde huisvrouw.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door cindy sherman (@cindysherman) op

Voor wie nieuwsgierig is hoe Cindy er écht uitziet: hier knuffelt ze au naturel met haar stief-kleinzoon.

Foto's (c) Cindy Sherman 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in