En in juni is ie weer in een museum te zien!

De Gouden Koets heeft theatermakers geïnspireerd tot een familievoorstelling. 'De Gouden Koets, het cadeau dat niemand wilde' heet het stuk voor 8+.

Birgit Schuurman speelt koningin Wilhelmina die de koets in 1898, het jaar van haar inhuldiging, kreeg van de bevolking van Amsterdam. Ze was toen al acht jaar koningin, na de dood van haar vader koning Willem III in 1890.

Article continues after the ad

Bijzondere ontmoeting

Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP Theaterproducties maken de voorstelling, die op 8 oktober in première moet gaan.

In het stuk ontmoet Wilhelmina een jonge Amsterdammer, die in 1883 vanuit Suriname naar Nederland is gehaald om geëxposeerd te worden in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Door de ontmoeting maakt de jonge koningin kennis met een heel andere kijk op haar koningschap, dat tot Suriname reikte (waar ze zelf overigens nooit voet aan de grond zette).

Of de koets nog ooit zal rijden?

De Gouden Koets is omstreden door sommige afbeeldingen die herinneren aan het koloniale verleden. Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Het rijtuig is dan na een langdurige restauratie voor het eerst weer voor publiek te zien.

En voor zover we koning Willem-Alexander een beetje kennen, zal de koets vanaf dan een museumstuk-met-toelichting blijven en voor Prinsjesdag worden teruggevallen op een neutralere koets uit de collectie.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in