Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Glyndebourne: prachtige aria's en chic picknicken

Nog tot 25 augustus: de grande finale van het Glyndebourne Festival. Glyndebourne is een prachtig Edwardiaans landgoed in Sussex, dat eigendom is van Gus Christie en zijn vrouw, de Amerikaanse sopraan Danielle de Niese. Toen Gus' grootvader John het huis in 1913 erfde, liet hij er een enorme orge...

Glyndebourne: prachtige aria's en chic picknicken

Nog tot 25 augustus: de grande finale van het Glyndebourne Festival.

Glyndebourne is een prachtig Edwardiaans landgoed in Sussex, dat eigendom is van Gus Christie en zijn vrouw, de Amerikaanse sopraan Danielle de Niese.

Toen Gus' grootvader John het huis in 1913 erfde, liet hij er een enorme orgelzaal aanbouwen: de grootste van Engeland, afgezien van de kathedralen. Hier hield hij intieme concerten en leerde hij zijn vrouw kennen, de Canadese operazangeres Audrey Mildmay.

De geschiedenis herhaalde zich toen Gus Danielle leerde kennen: de opera-enthousiasten hebben het festival nóg populairder gemaakt.

Samen lieten ze er nog een apart operahuis bijbouwen met ruimte voor 1200 mensen dat nu het toneel is van het meest glamoureuze black tie operafestival ter wereld.

Het wordt volledig privé gefinancierd, de Christie's bepalen het programma en financieren alles. Zangers vinden het geweldig om hier op te treden, vanwege de ontspannen sfeer.

In de orkestbak zitten afwisselend het London Philharmonic en een gastorkest. En het programma is verrassend en fris, en in het algemeen wat minder statisch dan een klassieke opera.

Glyndebourne – het is een uurtje treinen van Victoria Station in Londen - biedt een unieke operaervaring: zowel in de buitenlucht genieten van de mooie omgeving als je overdekt in een intieme zaal overgeven aan prachtige muziek. De finale wordt gezien als 'the last hurray' van 'the season', het Britse societyseizoen, waarna men zich richt op het aanstaande jachtseizoen.

De dresscode is formeel, uit respect voor de zangers ziet iedereen er altijd prachtig uit, al mag de tiara thuisblijven. Denk meer in de richting van 'cocktail party' dan 'groot gala'. "Een zwarte lange avondjurk is te formeel," zegt etiquette-koningin Emma DuPont. "Bedenk dat je lang op gras zult staan en lopen, dus kies iets waaronder je wedges kunt dragen of nette ballerina's. Een leuke, niet te blote maxijurk is prima, met een pashmina voor het geval het afkoelt in het auditorium. Veel mannen kiezen voor black tie, maar het is niet verplicht: een linnen pak en een panamahoed kunnen ook."

De meeste voorstellingen beginnen laat in de middag. Het beste is zo'n anderhalf uur van te voren te arriveren, om nog even te genieten van de mooie tuinen en de White Cube, een tijdelijke kunstexpositie. Voor de voorstelling kan er worden gepicknickt met champagne (deze kunnen worden gereserveerd, je hoeft niet zelf te sjouwen) op het enorme terrein, zowel op de grond als op te reserveren tafels in de Upper Circle. Voor wie dat niet ziet zitten, zijn er ook drie overdekte restaurants waar je kunt reserveren. Je dineert dan tijdens de pauze, die – afhankelijk van de voorstelling - anderhalf uur kan duren.

De laatste voorstellingen van dit Glyndebourne seizoen zijn Die Zauberflöte van Mozart en Rinaldo van Handel, voor beide zijn nog kaarten.

Foto's © Glyndebourne, ANP, Hopkins Architects, BSR Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in