Van bitterballen tot kringverjaardagen, wat is er zo typisch Nederlands aan gezelligheid? Journalist Petra Vethman schreef er een heerlijk boek over met als titel Gezellig!

‘Hé buuf, kom eens hier, je ziet eruit alsof je vandaag nog geen knuffel hebt gehad.’ Frans heet hij, en hij is de barman van het café bij mij op de hoek. Zo’n heel echte, Amsterdams, groot en breed, met een lach die je twee straten verderop nog hoort. Ik aarzel geen moment en loop recht in zijn armen, want hij heeft gelijk, ik kan wel een omhelzing gebruiken. En een kop thee en een kletspraatje. En mag ik er ook bitterballen bij? Liep ik net nog wat te tobben over Joost mag weten wat, na deze tussenstop voel ik me zowaar weer enigszins verheugd.

Bitterballen

Oud-Hollands hartelijk, dat kom je nergens zo tegen als bij ons. Collega-journalist Petra Vethman vroeg zich af hoe typisch Nederlands gezelligheid precies is en onderwierp het verschijnsel een jaar lang aan een diepgaand onderzoek, uiteenlopend van fonduen en gourmetten tot de typische kringverjaardag, en van onze kampeervakanties in de jaren zeventig tot Sinterklaas (Zwarte Piet bleek inderdaad een lastig onderwerp).

Nostalgie

Het resultaat is haar heerlijke boek Gezellig!, een nostalgische trip langs het tuinpad van onze vaders, waarbij elke foto bij onze generatie voor een aha-erlebnis zorgt, om het maar eens in goed Nederlands uit te drukken. Petra Vethman sprak uitgebreid met o.a. Janny van der Heijden, Jort Kelder, Jan des Bouvrie, Alain Caron, Russell Shorto, Frits Spits en Dieuwertje Blok, die hun licht laten schijnen over het fenomeen gezelligheid. Onze eeuwenoude tradities komen aan bod, maar ook nieuwe rituelen als gender reveal-parties, sweet sixteen en 21-dinners.

Article continues after the ad

Gezellig! - Petra Vethman - Ambo Anthos - € 21,99

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in