Schilderij breekt record en zet Diego op z'n plek.

Deze week werd het schilderij Diego y yo (Diego en ik) van Frida Kahlo geveild voor een recordbedrag van 34,9 miljoen dollar.

Het zelfportret laat zien hoe de kunstenares gekweld werd door de ontrouw van haar man Diego Rivera, die als derde oog in haar voorhoofd zit. Dat is een indicatie van hoe hun turbulente relatie haar psychisch en emotioneel kwelde.

Article continues after the ad

Zeventig jaar later heeft ze dan postuum toch een punt kunnen maken tegenover haar ontrouwe man. Het schilderij leverde vele malen meer op dan willekeurig welk werk van Rivera, wiens Los Rivales in 2018 het duurste Latijns-Amerikaanse kunstwerk was. Er werd toen 9,76 miljoen dollar voor betaald.

Gedurende haar korte en moeizame leven met veel lichamelijke pech kon Frida nooit echt uit Diego's schaduw stappen. Ze leerde hem kennen als 15-jarige kunstleerling, hij was twintig jaar ouder en toen al een grote naam.

Hoewel ze hem voor haar dood in 1954 (ze is maar 47 geworden) tweemaal trouwde, kon ze zich emotioneel nooit losmaken van hem. "Ik heb twee grote ongelukken meegemaakt in mijn leven," schreef ze. "Het ene is overreden worden door een tram. Het andere is Diego."

Ze schilderde Diego y yo vijf jaar voor haar dood, toen Rivera een opzichtige affaire was begonnen met haar vriendin Maria Félix, een gevierde Mexicaanse actrice.

Het succes van haar schilderij is dus een beetje wraak, maar vooral het bewijs van haar talent en hoe bijzonder ze was om zich als artiest zo te kunnen uiten.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in