Hellen van Meene, Untitled #96, 2000, foto, portret, collectie Frans Hals Museum
Hellen van Meene, Untitled #96, 2000, foto, portret, collectie Frans Hals Museum

‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’

In locatie Hal van het Frans Hals Museum in Haarlem is vanaf 25 juni 2021 tot en met 2 januari 2022 de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ te zien.

Het monumentale werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout (Den Helder, 1966) vormt het middelpunt.

Article continues after the ad

Charles Howard Hodges, Portret van Wilhelmina Jacoba van Pembroek, 1820, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum

Met deze installatie geeft Kaersenhout vrouwen van kleur wiens levens en daden in de geschiedenisboeken onderbelicht bleven letterlijk een plaats aan tafel. De installatie wordt omringd door bijzondere portretten van en door vrouwen uit de collectie van het Frans Hals Museum. Met ‘Who is she? Portretten vertellen’ nodigt het Frans Hals Museum zijn publiek uit om anders te kijken naar de manier waarop vrouwen werden en worden gepresenteerd in museale collecties.

Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ (2017-21) bouwt verder op het iconische kunstwerk ‘The Dinner Party’ (1974-79) van de Amerikaanse feministische kunstenaar Judy Chicago (Chicago, 1939). Zij dekte een grote tafel voor vergeten vrouwen die belangrijk werk hebben verricht op sociaal-maatschappelijk, wetenschappelijk of artistiek vlak.

Patricia Kaersenhout, Guess Who’s Coming to Dinner Too, 2017-2021, foto: Aatjan Renders

Kaersenhout borduurt hierop voort door aan haar tafel een plek te geven aan vrouwen van kleur. “Er zijn mensen die denken dat mijn werk een kritiek is op Judy Chicago, maar dat is het niet. Zij laat één perspectief zien en dat is de Amerikaanse geschiedenis en de westerse geschiedschrijving. Ik wil daar een perspectief aan toevoegen. Er zijn meer narratieven mogelijk, maar die zijn vaak uitgewist en verzwegen. Ik wil de geschiedenis eerlijker en completer maken.” zegt Kaersenhout.

Boven: afbeelding van kunstenaar Patricia Kaersenhout, foto: Aatjan Renders, Onder: Charles Howard Hodges, Portret van Wilhelmina Jacoba van Pembroek, 1820, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum

Ze maakte dit kunstwerk in samenwerking met verschillende experts: glasblazers, onderzoekers en vormgevers. De tafel is gedekt voor buitengewone vrouwen van over de hele wereld, van de oudheid tot nu.

Charley Toorop, Dame met zwarte hoed, 1928, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum

Hun levensverhalen getuigen van moed, kracht, verzet, zorgzaamheid en liefde. Deze vrouwen hebben de geschiedenis mee bepaald, maar hun levens en daden bleven onderbelicht.

PORTRETTEN VERTELLEN
Nieuwe tentoonstelling Frans Hals Museum, locatie Hal,
Te zien van 25 juni 2021 t/m 2 januari 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in