Liz Johnson Artur
Liz Johnson Artur

Selectie uit haar Black Balloon Archive te zien.

Het werk van Liz Johnson Artur gaat over haar ontmoetingen met mensen die de afgelopen 30 jaar haar pad hebben gekruist. De foto’s van deze ontmoetingen zijn bijeengebracht in de steeds groter wordende verzameling Black Balloon Archive.

Fotografische installaties

Met op maat gemaakte fotografische installaties, elk apart ontwikkeld voor een specifieke locatie, deelt ze de verhalen van de ontmoetingen met haar publiek.

Article continues after the ad

© Liz Johnson Artur

Na het fotograferen bouwt Johnson Artur haar verhalen vaak op in persoonlijke schetsboeken: in ieder boek plaatst ze afgedrukte foto’s en experimenteert ze door de beelden te voorzien van aantekeningen, door erop te schilderen of erop te schrijven.

Onderga haar werk

Het afgelopen jaar heeft Johnson Artur vijf presentaties ontwikkeld voor de tentoonstellingsruimtes van Foam. Slechts één van de tentoongestelde werken is voorzien van een titel, datum of andere omschrijving. Dit is typerend voor haar werk: door namen, titels en data weg te laten, elimineert Johnson Artur de grenzen van de waarneming van de kijker.

© Liz Johnson Artur

Het beeld op de foto staat daarmee op zichzelf. Waar veel kunstenaars of fotografen vasthouden aan het geven van een context voor hun verhaal, gelooft Johnson Artur dat het weglaten van details de bezoeker juist aanmoedigt om de eigen persoonlijke ontmoeting met het werk te ondergaan, of liever nog: met het verhaal, de situatie of de persoon op de foto.

Valentino

Het werk van Liz Johnson Artur is op diverse plekken tentoongesteld. Onlangs ontving de kunstenaar de Women In Motion Award, uitgereikt op Les Rencontres d’Arles in juli 2021. Haar monografie Liz Johnson Artur, gepubliceerd door Bierke Verlag (2016), is opgenomen in de New York Times’ Best Photo Books 2016.

Voor haar meest recente publicatie, Valentino (Rizzoli, 2021), werd Johnson Artur, samen met de bekroonde Britse auteur Bernardine Evaristo, uitgenodigd door het Italiaanse modehuis Valentino om hun nieuwe collectie vast te leggen op beeld. Het resultaat is een intieme weergave van het ingewikkelde proces dat voorafgaat aan de totstandkoming van een modeshow.

Openingsfoto (c) Getty Images

Of life of love of sex of movement of hope van Liz Johnson Artur is te zien tot 9 februari 2022 in Foam