Werk van 'de dichter onder de filmmakers.'

Vanaf nu te zien op de Eye Film Player: zes films van filmer en kunstenaar Kees Hin, een van de belangrijkste filmmakers van naoorlogs Nederland.

Hin wordt gezien als ‘de dichter onder de filmmakers’: hij geeft aan de werkelijkheid een verrassende draai, waardoor er weer iets nieuws ontstaat.

Article continues after the ad

Het oeuvre van Kees Hin (1936-2020) draait om de noodzaak te spelen met de werkelijkheid, omdat het leven anders ondraaglijk zou zijn.

Zijn werk zit vol provocerende experimenten, poëzie, dans en muziek en trauma

Zijn werk zit vol provocerende experimenten, poëzie, dans en muziek, trauma, de weerbarstigheid van het bestaan en compassie. De oorlog is nooit ver weg.

Vaak is de film tot stand gekomen in samenwerking met kunstenaars, onder wie K. Schippers. De films van Hin zijn allesbehalve schoolse documentaires, maar bieden ook veel speelse elementen. Hin schonk zijn archief aan Eye, dat door Eye en Beeld en Geluid optimaal ontsloten wordt. Deze films zijn te streamen: 

Leven, een droom. Zeven manieren om afscheid te nemen (2021) 

Kees Hin en diens voormalige leerling en goede vriend Diego Gutierrez komen regelmatig samen in Hins huis in een poging om samen te kunnen blijven werken. Dat wordt een steeds grotere uitdaging, omdat de 83-jarige Hin lijdt aan de ziekte van Parkinson. In deze zeven korte films toont Gutierrez hoe Hin probeert te blijven creëren.

De fietser (2018)

Hin maakte een bijna meditatieve film over fietsen, die ons op filosofische wijze doet nadenken over de cyclus van het leven.

“Fietsen is een symfonie van de stad in beweging, vitaliteit; de spanning tussen geluk en ongeluk, van jong tot oud, rijk en arm."

De gevoelige plaat (1976)

Zwartwitportretten uit de periode 1913-1969 van de Amsterdamse fotostudio Merkelbach. Achter iedere foto zit een geschiedenis van oorlog, emigranten, bezetters en bevrijders. Kees Hin: ‘We zochten mensen die zich direct naar de camera richtten, alsof je ze in een glimp levend zag. De film gaat eigenlijk over de essentie van film. De fotoportretten hebben de tijd als het ware stilgezet, de film construeerde de tijd deels weer."

Roodkapje vertelt door 160 Nederlanders (1976)

Onderhoudende film waarin honderdzestig mensen steeds een stukje Roodkapje vertellen. Iemand kan de zin niet afmaken of er zit alweer een ander op de stoel.

De camera en de kijker registreren de taal, manier van spreken, oogopslag, houding. Het vraagt om een andere manier van kijken.

Het scherpe oog van Aat Veldhoen (2015)

Na een herseninfarct kan beeldend kunstenaar Aat Veldhoen zijn rechterhand niet meer gebruiken. Met zijn natuurlijke drang tot tekenen begint hij in de revalidatie de mensen om hem heen met zijn linkerhand af te beelden.

Jaap Hillenius, poging om dichterbij te komen (2006)

Drieluik over het leven en werk van schilder Jaap Hillenius.  In een speels en indringend spel worden herinneringen van Jaaps naasten gekoppeld aan zijn tekeningen, etsen, aquarellen en schilderijen, in een poging dichter bij hem te komen. 

De films kun je zien op Eye Film Player.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in