Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Facelifts & Makeovers in het Mauritshuis

Wat als er bij restauratie een extra persoon opduikt? Hoe wordt een schilderij geconserveerd, gerestaureerd of onderzocht? Wat is de originele staat van een schilderij en welke aanpassingen zijn pas later gemaakt? Dat dit voor ieder kunstwerk anders is, blijkt in het Mauritshuis. Het museum toont...

Facelifts & Makeovers in het Mauritshuis

Wat als er bij restauratie een extra persoon opduikt?

Hoe wordt een schilderij geconserveerd, gerestaureerd of onderzocht? Wat is de originele staat van een schilderij en welke aanpassingen zijn pas later gemaakt? Dat dit voor ieder kunstwerk anders is, blijkt in het Mauritshuis.

Het museum toont verschillende werken die in de afgelopen 25 jaar een ware facelift of make-over hebben gekregen in het restauratieatelier, op de zolder van het 17e-eeuwse stadspaleis.

Aan de hand van tekst en beeld wordt op interessante wijze uitgelegd hoe onder meer vernislagen worden verwijderd, verdwenen signaturen zijn ontdekt, scheuren zijn hersteld of juist details zijn toegevoegd.  

Dit is Een binnenplaats met een rokende man en een drinkende vrouw van Pieter de Hooch uit ca. 1658 - 1660. De linker versie is in het Mauritshuis te zien, de rechter hangt in de National Gallery of Art in Washington. Pieter de Hooch schilderde deze voorstelling twee keer, maar… wie is die derde persoon?

"Op dit moment zijn we bezig met de restauratie van onze versie en wat blijkt? Ook op ons schilderij heeft een derde man gestaan!" zo meldt het Mauritshuis. "Hij kwam tevoorschijn vanonder de groene schutting. Het maakt voor het thema van het schilderij nogal uit of de man mag blijven of niet. Zonder kan het schilderij doorgaan voor een lieflijk familietafereel. Met blijkt hier een drinkspelletje aan de gang te zijn." Wat te doen: mag de man blijven? je mag er over meebeslissen. 

Weinig mensen weten dat op de zolder van het Mauritshuis een restauratieatelier is gehuisvest. Om de collectie op hoog niveau te houden, houdt een team van eigen restauratoren zich daar dagelijks bezig met conservering, restauratie en materiaal-technisch onderzoek.

In 2021 is het ruim 25 jaar geleden dat het restauratieatelier op zolder werd ondergebracht. In Facelifts & make-overs worden de meest intrigerende restauraties uit de afgelopen twintig jaar uit de doeken gedaan, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Hals, Steen en Rubens, maar ook van minder bekende kunstenaars als Cornelis de Heem en Jacob Ochtervelt.

Het restaureren van eeuwenoude schilderijen spreekt tot de verbeelding. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kunnen we leren van een restauratie? Hoe zien de schilderijen er ‘voor’ en ‘na’ behandeling uit? En wat zijn de meest verbluffende bevindingen geweest? Je kunt het zien tot en met 9 januari 2022 in het Mauritshuis in Den Haag.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in