Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Exposities: Hout Couture, Anton de Kom en Odilon Redon

Deze tentoonstellingen maken indruk - aanraders.  Geselecteerd door de redactie: drie exposities om nog lang over na te praten. Anton de Kom – Schrijver, strijder, wegbereider De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist...

Exposities: Hout Couture, Anton de Kom en Odilon Redon

Deze tentoonstellingen maken indruk - aanraders. 

Geselecteerd door de redactie: drie exposities om nog lang over na te praten.

Anton de Kom – Schrijver, strijder, wegbereider

De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn bekendste werk is het boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking.

In zijn werk kaart De Kom het onrecht aan dat het koloniale systeem veroorzaakt, vooral op persoonlijk niveau. In 2020 kreeg Anton de Kom een eigen venster in de Canon van Nederland.

In een co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’.

Daarmee laat het museum zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is. In de ruimte zijn plekken waar bezoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan aan de hand van dilemma’s en vraagstukken naar aanleiding van citaten van Anton de Kom. Hoeveel veranderde er tussen zijn tijd en de onze? Zijn er gelijkenissen tussen de protesten in solidariteit met Black Lives Matter en de strijd van De Kom?

Tot en met 29 januari 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Zielsverwanten – Andries Bonger en Odilon Redon

De Nederlandse verzamelaar Andries Bonger (vriend van de gebroeders Van Gogh en broer van Jo, de echtgenote van Theo van Gogh) bracht tussen 1894 en 1908 een indrukwekkende collectie kunstwerken van Odilon Redon bijeen, waarvan de helft is ondergebracht in het Van Gogh Museum.

Een selectie van de mooiste Redons worden vanaf oktober in het museum gepresenteerd. Zo zullen er duistere houtskooltekeningen te zien zijn, maar ook kleurige pastels, schilderijen en wanddecoraties, waarbij de bijzondere wisselwerking tussen kunstenaar en verzamelaar centraal staat.

Bonger en Redon bouwden niet alleen samen aan de indrukwekkende verzameling, ze onderhielden een levenslange hechte vriendschap en vertrouwensband.

Van Gogh Museum tot en met 3 juli 2022

Hout Couture

Bij haute couture denk je meteen aan kleding. Het zijn echter de schoenen die de look vervolmaken. De kers op de taart. In de tentoonstelling Hout Couture wordt duidelijk dat houten schoeisel van alle tijden is en van over de hele wereld. Hedendaagse schoenenontwerpers en kunstenaars werken steeds meer met hout voor schoeisel.

Moderne stukken van ontwerpers uit o.a. Engeland, Duitsland en Tsjechië worden getoond. Topontwerpers/kunstenaars als Jo Cope, Pavlina Miklasova en Katharina Beilstein hebben werk voor de tentoonstelling in bruikleen afgestaan. Nederland heeft ook top ontwerpers zoals: Viktor & Rolf, Denise Rosenboom en Tim Dekkers. Van deze ontwerpers zijn ook prachtige ontwerpen in de tentoonstelling opgenomen.

Internationaal Klompenmuseum in Eelde tot en met 31 oktober 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in