Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Expositie voor royal hoedenmaker Fabienne Delvigne

'Vrouwen met de wil om door hun kunst boven zichzelf uit te stijgen.' Een tentoonstelling over de samenwerking van twee vrouwelijke kunstenaars voor wie de Vrouw met een hoofdletter V in hun creaties centraal staat: kunstfotografe Sylvia Jones en hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.   De Belgisch...

Expositie voor royal hoedenmaker Fabienne Delvigne

'Vrouwen met de wil om door hun kunst boven zichzelf uit te stijgen.'

Een tentoonstelling over de samenwerking van twee vrouwelijke kunstenaars voor wie de Vrouw met een hoofdletter V in hun creaties centraal staat: kunstfotografe Sylvia Jones en hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.  

De Belgische Sylvia Jones heeft zorgvuldig geregisseerde zwart-wit composities gemaakt die de essentie en innerlijke kracht van Afrikaanse vrouwen vastleggen. De vrouwelijke rondingen die worden benadrukt door de hoeden van Fabienne Delvigne en de esthetisch sobere fotografie van Sylvia Jones laten zien wie zij zijn: vrouwen met de wil om door hun kunst boven zichzelf uit te stijgen.

De vrouwen die Sylvia Jones in beeld heeft gebracht, hebben soms niet veel om het lijf: alleen een verhullend of onthullend stuk zijdegaas, een witte stof als een sacrale mantel, een hoed die haast als een symbolische kroon fungeert. De hoeden van de Brusselse Fabienne Delvigne, met wie Jones voor de reeks samenwerkte, geven haar composities echt een meerwaarde, zo vindt zijzelf: op de een of andere manier doen ze de vrouwen extra eer aan.

Ze versterken hun zelfwaarde en eigenliefde. De naam van de fotoserie "Morowa", wat "koningin" betekent, toont ons vrouwenhoudingen van absolute waardigheid en kracht, sereniteit en zelfvertrouwen, ontdaan van elke zweem van narcisme of pronkend zelfbewustzijn. 

De hoeden van Fabienne Delvigne, met ondulerende lijnen en met texturen die voor een gelaagdheid in het beeld zorgen, versterken dus niet alleen de compositie, maar evenzeer de inhoud. ‘Met een door Fabienne Delvigne gesigneerde hoed ga je meer rechtop staan, je krijgt vanzelf een fierheid in de manier waarop je je beweegt,’ zo weet Jones.  

Bij de tentoonstelling verschijnt ook het boek “MOROWA: Afrikaanse vrouwen door een vrouwelijke lens”. Van de opbrengst van dit boek wordt 20 % geschonken aan vrouwen die tewerkgesteld zijn in Amboseli, een project voor moeders die op hun eentje hun hele gezin en familie moeten onderhouden`.

De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot 31 juli 2021

Jones Gallery

Zeedijk 817-818, Knokke-Heist