Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Expositie: Ruud de Wild neemt je mee langs de mooiste Nederlandse liedjes

Van het 14de eeuwse Hadewych tot 'Zij gelooft in mij'. Nu te zien in het Huis van het Boek in Den Haag: de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt je mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. V...

Expositie: Ruud de Wild neemt je mee langs de mooiste Nederlandse liedjes

Van het 14de eeuwse Hadewych tot 'Zij gelooft in mij'.

Nu te zien in het Huis van het Boek in Den Haag: de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’.

Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt je mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’ handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’ van Hazes: een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied.

Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat De Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Er is krap tien jaar voorbereiding in de expositie gaan zitten, die is onderverdeeld in  thema's als liefdesliedjes, carnavalsschlagers, religieuze gezangen, vieze liedjes, zeemansliederen en smartlappen.

Bij elk onderdeel heeft De Wild zijn persoonlijke top 10 samengesteld en een kunstinstallatie gemaakt.

Het is heerlijk anti-snobby: Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels zit volgens hem briljant in elkaar

Ruuds stem is daarnaast te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon.  De liefde voor taal en muziek spat van de expositie af en het is heerlijk anti-snobby: Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels zit volgens hem briljant in elkaar.

"Muziek is een kwestie van smaak," zegt Ruud in het AD. "Afgelopen week heb ik weer een keer het nummer You Are My World opgezet van de Guys & Dolls, een groep uit de jaren 70. Matthijs van Nieuwkerk zou het een 'guilty pleasure' noemen, maar dat is een te zwak excuus voor iets wat je zogenaamd niet mooi mag vinden."

Ruud de Wild Songbook is te zien tot en met 5 maart 2023 in het Huis van het Boek.

Foto (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in