Breitner, Mauve, Van Looy – ze kwamen er allemaal.

Museum Haarlem viert tot en met 25 maart 2022 samen met de leden van de kunstenaarsvereniging met de tentoonstelling 200 jaar Kunst Zij Ons Doel (KZOD) het jubileum van deze Haarlemse kunstenaarsvereniging, die een zeer rijke geschiedenis heeft.

De jubileumtentoonstelling laat de Haarlemse kunsttraditie van de negentiende eeuw tot aan vandaag de dag zien. Niet alleen wordt het werk uit het verleden getoond, de huidige leden van KZOD zijn voor deze tentoonstelling uitgenodigd op hun voorgangers te reflecteren en zich door hen te laten inspireren tot nieuw werk.

Article continues after the ad

KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen in Nederland en is opgericht in 1821. Bekende kunstenaars en ‘ereleden’ van de vereniging waren George ↑ Breitner, Théophile de Bock, Cornelis Kruseman, de tuinarchitect J.D. Zocher, Anton Mauve, Kees Verwey, Henri Boot, Jacobus van Looy, Jan Bronner en Mari Andriessen.

(c) Teylers Museum

Vrouwen werden maar beperkt toegelaten. Het is dat de grootvader, vader en broer van Coba Ritsema schilderden, dat maakte het voor haar mogelijk om toegelaten te worden. Pas rond 1900 wordt het voor vrouwen makkelijker om lid te worden. Echter, naaktmodellen mochten zij nog niet schilderen.

In de tentoonstelling zijn de werken van deze vroege kunstenaars te zien in combinatie met een hedendaags antwoord van de huidige leden van KZOD. Gezamenlijk vormt het een prachtig overzicht van 200 jaar Haarlemse kunst.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in