Het wordt dol  in Turijn! 

Toegegeven, als je met een puur kunst- en cultuurhart kijkt, heeft het Eurovisie Songfestival je niet veel te bieden. Maar als event vol liefde en inclusiviteit (en spectaculaire acts!) is het wel een heerlijke afwisseling van het grimmige wereldnieuws. Daarom toch wat highlights in de aanloop naar vanavond (NPO1, 21:00).

S10!

Stien 'S10' den Hollander is vanavond als 8ste aan de beurt in de eerste halve finale in Turijn. Voor haar zit Bulgarije met buitengewoon luidruchtige rock, daarvan heeft ze niet zoveel te vrezen.

Na haar komt wél een geduchte concurrent: Moldavië komt met zigeunermuziek waarop je moeilijk kunt blijven stilzitten. Maar er is hoop: de clip is leuker dan de podiumact en dáár gaat het om.

Article continues after the ad

Subwoolfer

Wie mag je vanavond verder niet missen om morgen te kunnen meepraten? Oekraïne in de favorietenrol: geen topnummer, wel heul veel goodwill.

En Subwoolfer uit Noorwegen met Give That Wolf A Banana wil je even zien. Niemand weet wie er achter de maskers zit, ze gebruiken een tolk die wolfs voor hen vertaalt, het is nu al een melige culthit.

Eurovisie Veiling

Voor het eerst heeft er een fashionveiling voor het goede doel plaats, met items geïnspireerd op dit prestigieuze muziekspektakel.

Artiesten als Jamala, de Oekraïense zangeres en winnares van het Songfestival in 2016, en het Franse duo Madame Monsieur doneren unieke items die gedragen zijn tijdens Eurovision om de bevolking in Oekraïne te steunen. De veiling haalt geld op voor de Yellow-Blue Foundation en bevat een selectie van iconische kledingstukken en accessoires die symbool staan voor het bijzondere mode-erfgoed van het Songfestival.

"Deze jurk staat voor meer dan alleen mijn persoonlijke geschiedenis op Eurovisie. Het is wat mij betreft een meesterwerk waarin de Oekraïense spirit en vele jaren van traditie centraal staan", zegt Jamala. "Deze jurk is uniek op zijn eigen manier. Hij is gemaakt door Yuliya Magdych voor de Eurovisie openingsceremonie in 2017. Het symboliseert een dierbare herinnering van mij en ik hoop dat we met de Catawiki veiling veel geld inzamelen voor de Yellow-Blue Foundation, die hulp aan Oekraïne biedt op het gebied van IT." 

Christian Louboutin's Chelsea stage boots

Måneskin, winnaar van de 2021 editie, droeg deze stijl laarzen op het podium. Chelsea boots kenmerkend voor de rockcultuur van elke band. Soortgelijke hakken werden ook gedragen door Abba, die de editie in 1974 won. 

De zilveren blazer

In bijna elke editie zijn meerdere zilveren outfits te zien, perfect voor op het podium. De meest iconische verschijning was die van popzangeres en drag queen Verka Serduchka, die Oekraïne vertegenwoordigde in 2007. 

Regenboog jurken

Eurovisie heeft een sterke aanhang onder de LGBTQ+-gemeenschap en veel artiesten hebben door de jaren heen outfits met regenboog referenties gedragen, zoals Francesco Gabbani in 2017 en Lydia, die Spanje vertegenwoordigde in 1999. 

De ‘Europop Charity Fashion Auction for Ukraine’ loopt van dinsdag 10 mei tot woensdag 18 mei 2022 op Catawiki

Foto's (c) Getty Images, Catawiki

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in