Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Emilie Gordenker verruilt Mauritshuis voor Van Gogh Museum

Manager van een Nederlands wereldmerk #powervrouw Emilie Gordenker, de huidige directeur van het Mauritshuis in Den Haag, wordt de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum. Ze volgt Axel Rüger op, die sinds 1 juni leiding geeft aan de Royal Academy of Arts in Londen. "Na bijna twaalf fantastische...

Emilie Gordenker verruilt Mauritshuis voor Van Gogh Museum

Manager van een Nederlands wereldmerk #powervrouw

Emilie Gordenker, de huidige directeur van het Mauritshuis in Den Haag, wordt de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum. Ze volgt Axel Rüger op, die sinds 1 juni leiding geeft aan de Royal Academy of Arts in Londen. "Na bijna twaalf fantastische jaren bij het Mauritshuis is het tijd voor een nieuwe uitdaging", zegt Gordenker. "Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum."

Gordenker begint op 1 februari 2020 als directeur bij het Van Gogh Museum. Ze krijgt als taak ‘de succesvolle koers van het museum voort te zetten’ maar ook om ‘de programmering en het publiek te verbreden.’ Afgelopen jaar trok het museum bijna 2,2 miljoen bezoekers met grote tentoonstellingen als Van Gogh & Japan en Gauguin & Laval in Martinique. 

Gordenker groeide op in Princeton, New Jersey. Haar vader is Amerikaans, haar moeder Nederlands. Ze studeerde Russian and East European Studies aan Yale University en promoveerde aan New York University in de kunstgeschiedenis, met een specialisme in de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst. Voordat ze bij het Mauritshuis aan de slag ging - waar ze koningin Máxima veelvuldig over de vloer kreeg - was ze onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in