In het geval van schoudervullingen geldt: ze kunnen niet breed genoeg zijn.
In het geval van schoudervullingen geldt: ze kunnen niet breed genoeg zijn.

Hallo Krystle, hallo Alexis Carrington Colby Dexter Rowan Morell!

Deze week is het 40 jaar geleden dat Dynasty in première ging. Tussen 1981 en 1989 genoten we ons suf van de campy avonturen van de steenrijke famile Carrington...

...die werkelijk niets bespaard bleef, van top tot teen gedoopt in pailletten.

Article continues after the ad

Wat kwam er in acht jaar allemaal langs? Een ontvoering door aliens, vele affaires, homoseksualiteit, opportunistische huwelijken, discriminatie, zenuwinzinkingen, personages die opeens door een ander werden gespeeld en de ene rechtszaak en ruzie na de andere.

Plus een militaire coup bij een royal wedding: de Moldavian Massacre. Die was bedoeld om de salariseisen van de acteurs in toom te houden: wie niet voor een redelijk bedrag bijtekende, legde het loodje tijdens de coup. 

Opmerkelijk in een tijd die draaide om jonkies, was dat het centrale thema van de serie draaide om twee vrouwen van middelbare leeftijd: blonde Krystle (Linda Evans) en brunette Alexis (Joan Collins).

En ere wie ere toekomst: Dynasty kwam pas echt op stoom met de komst van Joan, in de eerste aflevering van seizoen twee. Zelden heeft een tv-personage zo'n iconische status gekregen als Alexis Carrington Colby Dexter Rowan Morell (volgorde optioneel, ze hertrouwde nogal eens).

Krystle & Alexis: catfight

Dus, wat kunnen we voor levenslessen trekken uit dit eighties-fenomeen? Als je tot het uiterste getergd wordt, gaat er niets boven je rivaal in de waterlelievijver duwen en er eens lekker op los meppen. 

Serieus, in liefde, oorlog en soaps is alles geoorloofd (het damesgevecht begint op 02:09).

Ben je het mikpunt, dan is niets zo dodelijk dan je razendsnel herstellen. 

Laat je nooit van de wijs brengen door een tegenstander en zet haar puur uit principe op haar nummer. 

Monochroom is altijd de beste look voor in de rechtbank en een indoor zonnebril is een must voor een vleugje mysterie en om een beetje melodramatisch op en af te kunnen zetten.

Wat je ook doet, altijd de bonnetjes bewaren. Zie ook: rechtbank.

Ook al roept iedereen dat Double Denim niet kan, al helemaal niet in combinatie met glitterstenen en een skinny jeans, als je Sammy Jo heet, dan kun je er een internationale trend mee zetten.

Draai er niet omheen, wees duidelijk - het maakt het leven zoveel gemakkelijker. 

Dom Bontje? In Dynasty is het een eretitel.

En wil je indruk maken, draag dan felrood en iets met schouders waarvoor mensen moeten uitwijken. 

Foto's (c) 20th Century Fox, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in