Frans Huysmans, Danszaal in de Rustende Jager, 1914
Frans Huysmans, Danszaal in de Rustende Jager, 1914

Het was honderd jaar geleden even roerig als nu.

Uitzinnige dansfeesten, vrouwen in mannenkostuums, Josephine Baker en Bauhaus: het zijn beelden die de jaren 1920 of roaring twenties bij ons oproepen.

Maar ook: de opkomst van het fascisme, de puinhopen van een oorlog en een wereldwijde pandemie – de Spaanse griep. Nu, honderd jaar later, zijn we opnieuw in een bewogen decennium beland.

Article continues after the ad

In de tentoonstelling The Roaring Twenties blikken gastcuratoren Colin Huizing, Liesbeth in ‘t Hout en Wieki Somers (Studio Wieki Somers) terug en vooruit op de twintiger jaren aan de hand van kunst, mode en vormgeving. Waar hopen de kunstenaars van toen en nu op? Zijn er parallellen? Hoe verbeelden ze de tijdgeest?

"The parties were bigger. The pace was faster, the shows were broader, the buildings were higher, the morals were looser, and the liquor was cheaper." 

F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby, 1925.

De tentoonstelling laat ons door de ogen van zo’n 60 toonaangevende hedendaagse en historische kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers kijken naar een wereld die razendsnel verandert onder invloed van technologische vooruitgang, sociaal-maatschappelijk engagement, en een nieuwe kijk op gender.

The Roaring Twenties is te zien tot en met 10 april 2022 en vult vrijwel heel Museum Kranenburgh in Bergen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in